Sistemul bancar trebuie să fie reformat, astfel încât să se afle în slujba economiei şi nu să o dirijeze, a declarat primul ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, potrivit AFP.
Premierul britanic consideră că "băncile trebuie să acţioneze în funcţie de interesele pe termen lung ale acţionarilor şi în beneficiul economiei în ansamblu, nu doar în interesul pe termen scurt al bancherilor".
Într-un articol publicat în ediţia de azi a cotidianului The Observer, Brown solicită crearea "unui sistem bancar reformat şi mai responsabil".
"Acestea trebuie să fie fundamentele pe baza cărora să fie clădit noul sistem", afirmă Brown.
"Cultura bonusurilor pe termen scurt" Totodată, şeful Executivului de la Londra se declară un adversar al "culturii bonusurilor pe termen scurt", dar un susţinător al "unei guvernări mai puternice a băncilor şi al unei mai bune reglementări naţionale şi internaţionale".
Potrivit lui Brown, sistemul britanic reformat va servi intereselor proprietarilor, promovând în acelaşi timp responsabilităţile sectorului pieţei imobiliare şi o mai bună susţinere pentru tinerele firme britanice.
"Dorim să ne asigurăm că noul sistem bancar care va fi creat în următorii ani va servi economiei şi societăţii noastre şi nu va fi niciodată stăpânul ei", afirmă primul ministru al Regatului Unit.
Întâlnire la Berlin Cancelarul german, Angela Merkel, se întâlneşte azi, la Berlin, cu omologii din marile puteri financiare europene membre ale G20 (Franţa, Marea Britanie, Italia), dar şi cu cei din Spania şi Olanda.
Summitul va permite "adoptarea unor decizii asupra măsurilor avute în vedere" pentru reformarea sistemului financiar internaţional, "cu scopul de a merge uniţi şi plini de ambiţii la Londra", unde preşedintele american, Barack Obama, va face primii paşi pe scena internaţională, a precizat ieri cancelarul conservator al Germaniei.
CITIŢI ŞI Summit UE pe tema crizei economice