Banca Națională a Suediei rămâne fără președinte. Thomas Jordan demisionează după 12 ani
- Cristian Raducanu
- 1 martie 2024, 19:36
Banca Suediei rămâne fără președinte. Thomas Jordan, actualul președinte, demisionează după 12 ani de activitate. El este coniderat cel mai longeviv șef pe care banca l-a avut până în prezent.
Banca Națională a Elveției (SNB) rămâne fără președinte din luna septembrie. Thomas Jordan, actualul președinte SNB, va demisiona după 12 ani în fruntea instituției.
Banca Națională a Elveției rămâne fără președinte
Școlit la prestigoasa universitate Harvard, Thomas Jordan, în vârstă de 61 de ani, este coniderat cel mai longeviv președinte pe care Banca Națională a Suediei l-a avut până în prezent. Jordan a ajuns în fruntea instituției într-o vreme deloc prielnică pentru finanțele Elveției.
În 2012, țara celor 26 de cantoane s-a confruntat cu serioase turbulențe economice accentuate de diverse crize și lupta constantă a economiștilor pentru a stopa ascensiunea francului elvețian.
În utlimii doi ani, Banca Națională a Suediei a depus serioase eforturi, ca restul Europei de altfel, pentru a limita efectele creșterii inflației. Eforturile depuse de președintele SNB, Thomas Jordan au avut efect, în sensul că prețurile din Elveția nu au crescut la fel de mult ca în restul statelor europene.
Anul trecut, Jordan a fost implicat în criza sistemului bancar din Elveți, criză soluționată prin preluarea băncii falimentare Credit Suisse de către UBS.
Demisionează după 12 ani de activitate
Banca Națională a Elveției a emis un comunicat în care își arată aprecierea față de Thomas Jordan și își exprimă sincere mulţumiri pentru perioada îndelungată în care şi-a manifestat angajamentul deosebit”.
Ofițerul de presă de la SNB nu a indicat cine ar putea prelua mandatul președinției Băncii Central Elvețiene începând cu luna septembrie, dată la care Jordan se retage de la șefin băncii. Totuși, în prea elevețiană se vehiculează numele vicepreșintelui SNB, Martin Schlegel.
„Jordan a făcut o treabă foarte bună şi va fi extrem de dificil de înlocuit. Dar poate finalul erei sale este de asemenea o şansă pentru a extinde luarea deciziilor la SNB", a apreciat Karsten Junius, economist şef la Bank J. Safra Sarasin în Zurich.
Banca Națională a Suediei scapă de dobânzile negative
Banca Naționață a Suediei, sub comanda lui Thomas Jordan, a crescut în ritm alarmant dobânzile, înainte ca Banca Europenă să pună în practică aceeași decizie. Prin urmare, SNB a încheiat perioada dobânzilor negative. La finalul anului, Banca Elveției ar urma să reducă dobânzile.
Nu este ceva neobișnuit că președinții SNB să-și depună mandatul, deși nu există nicio prerogativă legală care să impună o limită de timp pentru băncii centrale. Cu toate acestea, demisia președinteleui Băncii Central Elvețiene este o surpriză. „Confruntându-mă cu diverse provocări în ultimii ani, acum este momentul potrivit să demisionez", a declarat Jordan, pentru Reuters.