Banca Națională, sesizată la DNA de debitorii în franci elvețieni. „Membri din conducerea BNR ar fi primit bonusuri exorbitante”
- Raluca Florescu
- 11 august 2016, 15:05
Peste 250 de membri ai Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC) au decis să sesizeze autoritățile abilitate, respectiv Curtea de Conturi și Direcția Națională Anticorupție, cu privire la modul în care a fost accesat, în anul 2009, si ulterior gestionat împrumutul de 20 mld euro de la FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
„Conform mai multor păreri avizate din mediul economic și financiar românesc, necesarul de împrumut s-ar fi situat în jurul valorii de 5 mld euro. În aceste condiții, Romania a solicitat și obținut o sumă de 4 ori mai mare. Ma mult, destinația și modul de administrare a acestor bani nu sunt foarte transparente și ridică numeroase semne de întrebare”, scrie în comunicat.
„Considerăm că acest împrumut, dacă a fost supradimensionat, așa cum reiese din informațiile apărute în ultima periodă, a prejudiciat statul român și pe cetățenii lui, lucru care impune verificarea de urgență atât a necesității de a contracta acea sumă, cât și a modalității de administrare și a fluxurilor financiare ulterioare”, sunt de părere cei care fac parte din grupul debitorilor în franci.
În comunicat sunt citate „informații apărute în spațiul public”, potrivit cărora cheltuielile suplimentare cu titlu de dobândă generate de accesarea acestui împrumut, de 4 ori mai mare decât suma necesara, s-ar situa în jurul valorii de 2 mld euro.
„Tot în acea perioadă românii s-au confruntat cu tăieri de salarii, falimentul a sute de mii de firme, pierderea locurilor de muncă, încapacitatea României de a ieși din criză – lucruri întâmplate în contextul unor restricții și limitări impuse de FMI sau de autorități naționale. Aceste masuri au condus la ruinarea unui număr foarte mare de cetățeni români, printre aceștia aflându-se debitorii în franci elvetieni, dintre care foarte mulți sunt bugetari”, mai scrie în comunicat.
Reprezentanții debitorilor mai scriu că, tot conform informațiilor apărute în spațiul public, concomitent cu ruinarea cetățenilor români, de acest împrumut au beneficiat băncile al caror lobby ar fi contribuit la accesarea împrumutului.
„De asemenea, membri din conducerea Băncii Naționale a României, instituție implicată în contractarea acestui împrumut uriaș, ar fi primit bonusuri exorbitante, exact în acea perioadă, lucru care trebuie, de asemenea, investigat de urgență. Pana la momentul actual un numar de cateva zeci de persoane au sesizat deja autoritățile mentionate”, mai scrie în document.