Banca Națională REACȚIONEAZĂ, după ce Ion Țiriac a anunțat că dă BNR în judecată | Exclusiv EVZ
- Ana Petrescu
- 18 decembrie 2017, 17:43
Reprezentanții Băncii Naționale au reacționat, după ce mai mulţi foşti şi actuali jucători de tenis, printre care se numără Ion Ţiriac, Ilie Năstase şi Simona Halep, au dat în judecată BNR pentru reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv. Purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Suciu, a declarat luni, pentru EVZ, că nu a simțit că omul de afaceri, Ion Țiriac, ar fi avut „probleme legate de statutul proprietății respective” vreme de două decenii a organizați pe acele arene turneul de tenis.
„Timp de 20 de ani, în calitate de cetățean, a organizat turneul de tenis pe terenurile respective prin contract de comodat. Adică nu i s-a cerut chirie și nu am simțit că are probleme legate de statutul proprietății respective. Dar orice cetățean are dreptul să meargă în instanță”, a afirmat Dan Suciu, pentru EVZ.
El a adăugat că le dă dreptate sportivilor care cer ca întreaga baza sportivă să devină funcțională, lucru pe care BNR a încercat să-l facă posibil prin discuții pornite cu Guvernul încă din 2014.
„Sportivii spunea că dorința lor este ca arenele să poată fi folosită cât mai curând și să nu trebuiască să se antreneze în afara țării. Cu asta suntem și noi absolut de acord. Și de aceea am și inițiat discuții. Noi discutăm cu Guvernul din 2014 ca să facem transferul acesta, dar n-am găsit formula legală, pentru că așa trebuie făcut, prin proiect de lege și nu prin hotărâre de guvern, având în vedere statutul nostru. BNR a investit cel puțin 6, 7 milioane lei de-a lungul timpului pentru menținerea terenurilor de tenis funcționale, unele care sunt și acum funcționale. În 2007, n-am mai putut investi însă și în structura de rezistență a arenei centrale și, în consecință ea nu mai are avize de funcționare, nu mai e funcțională. După intrarea în UE, nu mai avem dreptul să investim în alte obiective decât cele legate de activitatea noastră”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR.
Pe 14 decembrie a fost depus de senatorii PSD, Ștefan Oprea, Gheorghe Marin și Șerban Nicolae o inițiativă legislativă care prevede cedarea de către BNR în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului a terenurile şi construcţiile aferente arenelor sportive din Cotroceni, în schimbul unor alte proprietăţi. Tot timpul au fost alte priorități. Victor Ponta la sfârșit a făcut. Începusem demersurile cu el și l-au și schimbat. Iar în perioada premierului Tudose văd că acum e subiectul și au pornit pe linia asta (un proiect de lege în Parlament - n.r.). Era clar că noi nu mai putem investi. Ultimul turneu mare s-a jucat în 2015 pe arenă. De atunci nu mai poți, pentru că au intervenit măsurile acestea mai drastice de la ISU. În schimb, pe terenurile mici de tenis s-a jucat și anul acesta turneul de fete. Au făcut o tribună improvizată și s-a jucat turneul.”
Ion Țiriac, Ilie Năstase, Simona Halep și Federația Română de Tenis au depus luni o acțiune în instanţă, la Tribunalul Bucureşti, prin care au solicitat: constatarea de către instanţă a faptului că dreptul de proprietate asupra Arenelor BNR, denumite şi „Parcul cu Platani”, aparţine statului român şi nu Băncii Naţionale a României; constatarea nulităţii protocolului BNR - MTS din 1991 şi obligarea BNR la plata unor daune morale în cuantum de 2 milioane de euro cauzate de Banca Naţională prin scoaterea şi blocarea reintroducerii Arenelor în circuitul naţional sportiv.
„Azi am prezentat documentele şi actele Tribunalului Bucureşti. Deci azi am început procesul împotriva Băncii Naţionale a României. Suntem nişte foşti şi actuali sportivi, iar dacă este nevoie în următoarele săptămâni pot să adun 100-200.000 de semnături pentru a susţine acest demers. Acest bază este singura soluţie care ne-a mai rămas. Acum 40 şi ceva de zile am făcut mai multe documente (n.r. - o petiţie) în calitate de cetăţeni pentru că nu puteam spune că e terenul lui Ţiriac sau Năstase. Atât eu, cât şi sportivii pe care i-aţi văzut, plus alţi vreo 20 şi cei din Federaţia Română de Tenis am făcut acel demers, iar legea spune că în 30 de zile trebuie să anunţi Ministerul Justiţiei, cel de Finanţe, cel al Tineretului şi Sportului şi Guvernul. După 30 de zile dacă nu primeşti răspuns, şi nu am primit, poţi să te duci la judecată. Asta am făcut. Am aşteptat 40 de zile şi azi dimineaţă am depus la Tribunalul Bucureşti aceste lucruri în calitate de cetăţeni plus Federaţia Română de Tenis”, a explicat Ion Țiriac luni la Parlament.