Din păcate, semnalele nu sunt atât de bune cu privire la redresarea economiei mondiale.
Impactul economic este enorm, deoarece ne confruntăm cu cea mai severă recesiune cu repercusiuni de lungă durată pentru oameni, firme și guverne. În acest context, Banca Mondială este pesimistă cu privire la redresarea economiei. Carmen Reinhart, economistul şef al Băncii Mondiale (BM), are o previziune sumbră pentru următorii ani.
Pandemia de coronavirus a afectat grav aproape întreaga planetă, iar impactul său economic este uriaș. Iată cât consideră Banca Mondială că va dura recesiunea.
Economista șefă a Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, consideră că recesiunea provocată de pandemie va dura mai mult în anumite țări și va adânci inegalitățile. Specialista a spus că se așteaptă să aibă loc o revenire rapidă, pe măsura ridicării restricțiilor sanitare, însă o recuperare completă ar putea să dureze chiar și 5 ani.
Fiecare țară se va redresa diferit
În ceea ce privește recesiunea provocată de pandemie, potrivit economistul şef al Băncii Mondiale, acest lucru va dura mai mult în unele ţări decât în altele, şi vor fi exacerbate inegalităţile deoarece cei mai săraci vor fi mai loviţi de criză în ţările bogate, iar cele mai sărace state vor fi mai afectate decât ţările mai bogate, a explicat Reinhart.
Specialista a explicat că săracii din țările bogate vor suferi mai mult decât restul populației, iar țările care sunt, la rândul lor, sărace, vor fi mai grav afectate decât țările bogate.
Reinhard a adăugat că rata globală a sărăciei va crește pentru prima dată în ultimii 20 de ani, ca efect al pandemiei.
Cât costă pandemia la nivel global
Potrivit unei estimări făcute de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltară Economică (OCDE), nota de plată pe termen lung a pandemiei de COVID-19 s-ar putea ridica la 7 trilioane de dolari.
La nivelul actual al populației globale, asta înseamnă o pierdere medie de aproximativ 900 de dolari pentru fiecare ființă umană, indiferent de locul unde trăiește, informează Capital.