Banca Mondială. Cum se vede economia românească de la Washington

Banca Mondială. Cum se vede economia românească de la Washington

Economia României va înregistra un avans de 4,4% în acest an, faţă de o creştere de 3,7% previzionată în ianuarie, a estimat luni Banca Mondială, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale.

De asemenea, instituţia financiară internaţională a revizuit în evoluţie cu 0,3% estimările pentru 2018 şi 2019, când PIB-ul României ar urma să crească cu 3,7% şi, respectiv, 3,5%.

În timp ce relaxarea fiscală va contribui mai puţin la creşterea economiei României, ea va pune presiune pe deficitele publice şi externe, se arată în raportul publicat luni de Banca Mondială.

România îşi va îndeplini anul acesta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB şi este posibil ca avansul economiei să depăşească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor şi de reducerile de taxe, a declarat luna trecută ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, într-un interviu acordat Reuters.

În primul trimestru din 2017, România a avut cel mai rapid ritm de creştere din UE, de 5,7%, datorită majorării consumului, iar la sfârşitul lunii aprilie bugetul înregistra un uşor excedent.

Viorel Ştefan a explicat că bugetul ar putea înregistra excedent la sfârşitul primului semestru, ceea ce înseamnă că ţinta de deficit de 3% din PIB pentru întregul an va fi cu certitudine îndeplinită.

"Ritmul creşterii din primul trimestru este în general mai lent decât în alte trimestre. Deci datele ne fac să fim optimişti că avansul PIB-ului în 2017 va fi mai mare de 5,2%. Programul nostru de guvernare include reforme structurale, măsuri de stimulare a producţiei în câteva sectoare, care treptat vor comuta motoarele de creştere a economiei de la consum la producţie", a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

 

Ne puteți urmări și pe Google News