Banca Centrală Europeană: Războiul are un impact „sever” asupra economiei zonei euro. Republica Moldova va intra în recesiune

Banca Centrală Europeană: Războiul are un impact „sever” asupra economiei zonei euro. Republica Moldova va intra în recesiune Sursă: Korn Vitthayanukarun | Dreamstime.com

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina are un impact „sever” asupra economiei din zona euro, a atras atenția șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. Conflictul militar a condus la închiderea a jumătate dintre afacerile ucrainene și a redus exporturile, potrivit Băncii Mondiale, care estimează că invazia rușilor va provoca pagube economice mai mari în Europa de Est și în unele părți ale Asiei decât a provocat pandemia de coronavirus.

Banca Centrală Europeană a avertizat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a avut consecințe economice serioase și va continua să dea naștere unor evenimente financiare provocatoare. Într-o conferință de presă, șefa instituției bancare a declarat că invazia militară a condus la o creștere a costurilor la energie, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și o încredere mai slabă a consumatorilor.

Avertismentul Băncii Centrale Europene

„(Războiul - n.r.) a încurajat semnificativ incertitudinea. Impactul războiului asupra economiei va depinde de modul în care evoluează conflictul, de efectul sancțiunilor actuale și de posibilele măsuri suplimentare”, a spus Christine Lagarde, avertizând că zona euro va suporta consecințe „severe”.

Între timp, Banca Mondială a avertizat că economia Ucrainei se va reduce cu aproape 50 de procente în anul 2022, din cauza războiului. Instituția estimează că invazia Rusiei va provoca mai multe pagube economice în Europa de Est și în unele părți ale Asiei decât pandemia de coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conflictul din Ucraina a închis jumătate din afacerile din această țară și a redus exporturile, a transmis Banca Mondială.

Războiul a lovit masiv economia Ucrainei

Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale, a declarat că Ucraina are nevoie de „sprijin financiar masiv imediat”.

Până în prezent, Banca Mondială a trimis Ucrainei aproape 1 miliard de dolari sub formă de asistență și a promis încă 2 miliarde de dolari în lunile următoare. Instituția bancară a transmis că închiderea transportului maritim pe Marea Neagră dinspre Ucraina a blocat aproximativ 90% din exporturile de cereale ale țării și jumătate din totalul exporturilor sale.

Ucraina este cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, iar stoparea exporturilor a afectat prețurile mondiale la alimente.

Reprezentanții Băncii Mondiale au spus că războiul a făcut imposibilă activitatea economică în mari părți ale țării, perturbând operațiunile agricole și de recoltare.

„Magnitudinea crizei umanitare declanșate de război este uluitoare. Invazia rusă dă o lovitură masivă economiei ucrainene și a provocat daune enorme infrastructurii”, a declarat Bjerde.

Contracție economică de 11,2% în cazul Rusiei

Instituția bancară a mai arătat că estimarea de contracție de 45,1% exclude impactul distrugerii infrastructurii fizice, dar a adăugat că acest lucru va împiedica și mai mult producția economică viitoare.

În timp ce economia Ucrainei va suferi cele mai mari pagube din cauza războiului, Banca Mondială a declarat că economia Rusiei a fost deja scufundată într-o recesiune profundă ca urmare a sancțiunilor impuse de țările occidentale.

Sancțiunile au variat de la tăierea legăturilor cu băncile rusești și vizând politicienii și oligarhii ruși până la interzicerea importurilor de bunuri de lux și a zborurilor.

Banca Mondială a estimat că economia Rusiei se va contracta cu 11,2% în 2022, pe măsură ce sancțiunile își vor face resimțite efectele.

Situația UE. Republica Moldova va intra în recesiune

Dar, în timp ce SUA au interzis toate importurile de petrol și gaze rusești, UE, care își procură un sfert din petrol și 40% din gaze din Rusia, nu a luat măsuri de acest fel.

Țările UE continuă să plătească Moscovei până la 800 de milioane de euro (674 de milioane de lire sterline; 884 de milioane de dolari) pentru energie în fiecare zi, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din veniturile Kremlinului, relatează BBC.

UE a propus un plan pentru ca Europa să devină independentă de combustibilii fosili ruși cel târziu până în anul 2030.

Banca Mondială a transmis că, pe lângă Rusia și Ucraina, se preconizează că Belarus, Republica Kârgâzstan, Moldova și Tadjikistan vor intra în recesiune în acest an.

Aceasta a declarat că proiecțiile de creștere au fost revizuite în scădere în toate economiile din cauza războiului, cu o creștere mai slabă decât se aștepta în zona euro.

„Războiul din Ucraina și pandemia de coronavirus au arătat încă o dată că crizele pot provoca daune economice pe scară largă și pot da înapoi ani de zile în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor și câștigurile în materie de dezvoltare”, a declarat Asli Demirgüç-Kunt, economist-șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.