Majoritatea mărfurilor alimentare și nealimentare, dar și a serviciilor, s-au scumpit în România în luna aprilie față de luna martie a anului în curs, iar cele mai importante salturi s-au înregistrat în cazul cartofului, care este cu 33% mai scump, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS).

După o perioadă în care agricultorii români vindeau această marfă la promoții, cu 80-90 de bani kilogramul, iată că, în prezent, prețul acestui aliment indispensabil aproape că s-a triplat în piețe și magazine. Această situație este creată de o diminuare aproape totală a stocurilor și în același timp de vremea proastă din ultima perioadă, care a provocat întârzierea producției. „Marfa care circulă sunt cartofi care au rezultat din cultură în spațiu protejat și undeva e firesc să fie puțin mai mare. Acum, anul ăsta este unul ciudat, pentru că temperaturile scăzute au făcut să avem o întârziere de 20-25 de zile. Vă dau prin comparație varza. Un fermier care a plantat în aceeași zi, același soi de varză ca anul trecut, la data de 5 mai 2018 recoltase patru tone de varză, iar anul ăsta a recoltat 75 de kilograme. Deci e o întârziere, cum v-am spus. La cartofi e exact aceeași treabă. E posibil să fi crescut prețul cu 33%, pentru că v-am spus, vine după o lipsă de cartofi și atunci asta e situația”, ne-a declarat Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe.

Totuși, nu suntem singura țară unde producția de cartofi a avut de suferit. Aproape pe întreg continentul, fenomenele meteo extreme au cauzat daune producțiilor agricole. Spre exemplu, în Polonia, recolta de cartofi a scăzut cu 40%, iar în Olanda, anul 2019 a înregistrat cea mai mică producție a acestui aliment de zece ani încoace.