Cel mai la îndemână aliment al românilor, cartoful, e pe cale să devină un lux, mai ales după ultimul val de scumpiri ce lovește țara noastră. Dacă anul trecut pe vremea asta găseam în piețe și supermarketuri kilogramul de cartofi la un preț în jurul a 3 lei, iată că în aceeași perioadă a anului 2019, kilogramul de cartofi noi depășește 10 lei. Perioadele lungi de vreme instabilăși fenomenele meteo extreme le-au dat mari bătăi de cap agricultorilor anul acesta, recoltele sunt scăzute, drept urmare prețurile au crescut.
Majoritatea mărfurilor alimentare și nealimentare, dar și a serviciilor, s-au scumpit în România în luna aprilie față de luna martie a anului în curs, iar cele mai importante salturi s-au înregistrat în cazul cartofului, care este cu 33% mai scump, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS).
După o perioadă în care agricultorii români vindeau această marfă la promoții, cu 80-90 de bani kilogramul, iată că, în prezent, prețul acestui aliment indispensabil aproape că s-a triplat în piețe și magazine. Această situație este creată de o diminuare aproape totală a stocurilor și în același timp de vremea proastă din ultima perioadă, care a provocat întârzierea producției. „Marfa care circulă sunt cartofi care au rezultat din cultură în spațiu protejat și undeva e firesc să fie puțin mai mare. Acum, anul ăsta este unul ciudat, pentru că temperaturile scăzute au făcut să avem o întârziere de 20-25 de zile. Vă dau prin comparație varza. Un fermier care a plantat în aceeași zi, același soi de varză ca anul trecut, la data de 5 mai 2018 recoltase patru tone de varză, iar anul ăsta a recoltat 75 de kilograme. Deci e o întârziere, cum v-am spus. La cartofi e exact aceeași treabă. E posibil să fi crescut prețul cu 33%, pentru că v-am spus, vine după o lipsă de cartofi și atunci asta e situația”, ne-a declarat Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe.
Totuși, nu suntem singura țară unde producția de cartofi a avut de suferit. Aproape pe întreg continentul, fenomenele meteo extreme au cauzat daune producțiilor agricole. Spre exemplu, în Polonia, recolta de cartofi a scăzut cu 40%, iar în Olanda, anul 2019 a înregistrat cea mai mică producție a acestui aliment de zece ani încoace.