Rusia. Ksenia Karelina, o balerină ruso-americană în vârstă de 33 de ani, a primit o condamnare pentru trădare în Rusia, după ce a donat 50 de dolari unei organizații non-profit americane care sprijină Ucraina.
Femeia, care și-a recunoscut vinovăția, a fost condamnată la 12 ani de închisoare de un tribunal rus.
Balerină ruso-americană, prinsă în timp ce își vizita bunicii
Femeia a fost arestată în Ekaterinburg la începutul acestui an, în timp ce se afla în vizită la bunicii săi.
Sentința a fost comunicată joi, după finalizarea unui proces cu ușile închise la tribunalul regional Sverdlovsk săptămâna trecută.
Conform investigațiilor, Karelina a trimis fonduri destinate achiziționării de echipamente și muniție pentru armata ucraineană.
Avocatul Karelinei, Mikhail Mushailov, a anunțat în fața presei ruse că intenționează să conteste sentința.
A primit cetățenia americană în 2021
Locuitoare în Los Angeles și balerină amatoare, care a obținut cetățenia americană în 2021, Ksenia Karelina a călătorit în Rusia în ianuarie pentru a-și vizita bunicii.
Chris Van Heerden, partenerul său, a spus că i-a cumpărat biletul pentru a vizita Rusia ca un cadou de ziua de naștere și că ea „nu avea niciun fel de teamă, era extrem de mândră că se întoarce acasă… și este foarte mândră de Rusia”.
Acesta a adăugat că Ksenia Karelina nu a vorbit niciodată despre invazia din Ucraina: „Ea nu urmărește știrile, nu se implică în nimic”.
Pedeapsa maximă pentru trădare în Rusia
Organizația Razom for Ukraine din New York, către care Karelina a făcut donația, și-a exprimat șocul față de arestarea ei.
Condamnarea lui Karelina intervine după ce președintele rus Vladimir Putin a crescut, în aprilie anul trecut, pedeapsa maximă pentru trădare de la 20 de ani la închisoare pe viață.
Balerina ruso-americană a fost judecată la același tribunal din Ekaterinburg unde, luna trecută, Evan Gershkovich a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani de închisoare, înainte de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri.
Ambele cazuri au fost judecate de același judecător, Andrei Mineev, potrivit CNN.