Pedepse tot mai dure pentru opozanții lui Putin. Sentințele au ajuns și la 25 de ani închisoare

Pedepse tot mai dure pentru opozanții lui Putin. Sentințele au ajuns și la 25 de ani închisoare Vladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

După data de 17 martie 2023, când Vladimir Putin a fost inculpat de Tribunalul Penal Internațional, și a fost emis un mandat de arestare pe numele său, în Rusia a început o prigoană adevărată împotriva opozanților regimului.

Politicianul din opoziție Vladimir Kara-Murza a fost încarcerat pentru trădare și răspândirea de ”informații false” despre războiul Rusiei, în Ucraina. Sentința de 25 de ani de închisoare, pe care a primit-o este de două trei ori mai mare decât oricare de până în prezent.

Vladimir Kara-Murza a devenit un indezirabil pentru regimul de la Moscova, mai ales după ce a vorbit în Concresul SUA despre încălcarea drepturilor omului în Rusia, sau a criticat deschis invazia din Ucraina.

”Criminalii ar trebui să se pocăiască de ceea ce au făcut. Eu, pe de altă parte, mă aflu în închisoare pentru opiniile mele politice. Știu, de asemenea, că va veni ziua în care întunericul de deasupra țării noastre se va risipi”, spusese el. În prezent, în Rusia, discreditarea armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce răspândirea de informații false în mod deliberat despre aceasta poate atrage o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kremlin: este doar treaba justiției

De la jumătatea lunii martie, Parlamentul Rus a extins legile de cenzură cu privire la ceea ce pot spune oamenii despre forțele sale armate și a votat pentru extinderea pedepsei pentru trădare la închisoare pe viață, în loc de 20 de ani.

Oficial, regimul de la Moscova susține că nu are nicio implicare în aceste condamnări, și că este doar treaba justiției să își facă treaba.

Navalnîi a fost bătut în penitenciar

Cel mai important lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, care se află în închisoare de mai mulți ani, ar fi fost bătut de gardienii coloniei de muncă unde se află.

De asemenea, oficialii de la Kremlin spun că nu au nimic de-a face cu aceste acte de violență și că ”este o chestiune care ține de serviciul penitenciar”.

Navalnîi a fost condamnat inițial la 11 ani de închisoare, pentru presupuse fapte de corupție.

Ziaristul american arestat

Arestarea la 29 martie a reporterului Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, a reprezentat un avertisment înfricoșător pentru puținii jurnaliști occidentali rămași în Rusia, cu privire la riscurile de a călători, de a vorbi cu sursele și de a-și face pur și simplu meseria.

Ultima dată când Moscova a reținut un jurnalist american pentru presupus spionaj, o acuzație pe care Gershkovich, ziarul său și guvernul american o resping cu tărie, a fost în 1986, când țara se afla încă sub regimul comunist sovietic.

Instațele din Rusia aplică pedepse tot mai dure

Un rus care a desenat o imagine împotriva războiului a fost condamnat la doi ani de închisoare, și a fost reținut în Belarus, atunci când a încercat să fugă din țară.

Săptămâna aceasta, un alt politician de opoziție, Ilya Yashin, a pierdut apelul împotriva unei sentințe de 8 ani și jumătate pentru răspândirea de "informații false" despre forțele armate.

"Există o mișcare către un adevărat tip de regim totalitar. Era deja perceptibilă în urmă cu un an și jumătate, dar acum a devenit la scară largă", a declarat Nicolas Tenzer, senior fellow la Centrul pentru analiza politicilor europene, citat de Reuters.