”Balena Albastră”- declarații ale unui șef din Poliție: 4 ”curatori” au fost identificați. 293 de copii implicați în jocul online. O fată de 16 ani din Chișinău a fost oprită în ultimul moment să se omoare

”Balena Albastră”- declarații ale unui șef din Poliție: 4 ”curatori” au fost identificați. 293 de copii implicați în jocul online. O fată de 16 ani din Chișinău a fost oprită în ultimul moment să se omoare

În seara de 21 martie, Poliția din Chișinău a fost în maximă alertă. Un necunoscut a sunat la autorități și a spus că o cunoștință de-a sa, o fată de numai 16 ani, amenință că se va sinucide.

A fost obținută o fotografie recentă a fetei și a fost multiplicată Din relatările presei, zeci de polițiști au patrulat pe străzi, în speranța că nu o vor găsi prea târziu.
La un moment dat, a fost identificată în preajma hotelului Național, s-a dat alarma și au venit acolo două autospeciale, polițiști și salvatori.
Fata a reușit să fugă, dar a fost din găsită pe un viaduct, podul aflându-se în zona Botanica, devenită celebră pentru incidentele sângeroase care au aprins în Republica Moldova isteria ”Balena Albastră”.  
Necunoscutul care a alertat Poliția a aflat de intențiile fetei dintr-un mesaj video postat de ea pe o rețea de socializare, tot pe 21 martie. În mesaj, fata își cere iertare de la apropiați și spune că a ales să se omoare pentru că nu mai suportă amenințările unui curator al sinistrului joc online ”Balena Albastră”.
 
Bomba abia acum vine, siteul unimedia.info a obținut câteva declarații de la generalul de poliție Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție. Informațiile furnizate de acesta sunt senzaționale.
 
El le-a spus celor de la unimedia.info: ”La moment, în Republica Moldova, cu părere de rău, avem înregistrați 293 de copii care sunt implicați în acest joc online. De asemenea, până acum au fost identificați patru curatori. Aceștia sunt atât din Moldova, cât și din alte țări.”  
Pentru a înțelege ce înseamnă aceste declarații în analiza isteriei jocului ”Balena Albastră” e nevoie de câteva informații. Jocul lansat în Rusia în urmă cu doi ani a dus la moartea mai multor tineri. Sursele oficiale vorbesc de cifre situate între 3 ( decese confirmate prin înregistrări video că sunt sinucideri) și 20 (recunoscute de presupusul creator al jocului, Filip ”Vulpoiul” Budeikin), dar presa rusă vorbește de 130 de cazuri.
După 15 noiembrie 2016, când a fost arestat ”Vulpoiul” – ”Lis”, în limba rusă, unul dintre pseudonimele folosite de el – s-a creat o adevărată isterie. Mii de tineri din țări vecine Rusiei au postat pe profilele de socializare chemarea la joc – hashtagul ”sunt balenă” - și parte din ei au fost contactați de indivizi care susțin că sunt ”curatori”, adică persoana care dă provocările din cele 50 de zile care preced sinuciderea, iluzoriul câștig și pasul spre nivelul al doilea.
Oficiialul moldovean este primul care spune că 4 astfel de curatori au fost identificați, dar nu spune dacă ei administrează un grup – cum a fost #F57 al lui Budeikin – sau sunt niște indivizi care doar se distrează pe seama copiilor depresivi.
 
Pe 77 martie, doi copii de 15 și 14 ani s-au aruncat în gol de pe un bloc din zona Botanica, din Chișinău. Purtătorul de cuvânt al Poliției Chișinău a confirmat că în acest caz se fac cercetări privind ”incitare la sinucidere”.
 
Este de repetat și faptul că Poliția română recomandă atenție adolescenților și părinților, dar nu a fost confirmat nici un caz de influență a jocului asupra tentativelor sau sinuciderilor în rândul tinerilor din ultima perioadă.