Evenimentul Zilei > Actualitate > Ilie Balaci a murit. Ultimul interviu acordat EVZ, mărturia uriaşei personalităţi a Minunii Blonde, legenda Craiovei Maxima
Ilie Balaci a murit. Ultimul interviu acordat EVZ, mărturia uriaşei personalităţi a Minunii Blonde, legenda Craiovei Maxima

Ilie Balaci a murit. Ultimul interviu acordat EVZ, mărturia uriaşei personalităţi a Minunii Blonde, legenda Craiovei Maxima

Ilie Balaci a murit duminică dimineaţa, în urma unui atac cerebral. Vestea decesului tău a întristat Oltenia şi România, deopotrivă. Geniul său fotbalistic va rămâne mereu un reper în istoria sportului rege, la fel cum va fi şi cu personalitatea sa, excelent surprinsă de reporterul Mihnea Petru-Pârvu într-un interviu din 2012, care parcă astăzi, în această zi neagră pentru suflarea Alb-Albastră, capătă o valoare şi mai mare pentru tot ceea ce înseamnă legenda fotbalului românesc.

„În Bănie e divinizat! Arabii l-au umplut de bani. Şi-a terminat cariera prematur. Poate că trebuia să fie el "Regele". A fost singurul nume mare al "Craiovei Maxima" ce i-a ţinut isonul lui Mititelu! Pe bani! 

Unii spun că ar fi putut fi mai mare decât însuşi Hagi. Alţii susţin că l-a depăşit ca valoare pe marele Dobrin. N-a avut şansa să joace la un Campionat Mondial, dar a jucat în prima semifinală de cupă europeană în care a ajuns un club românesc. Şi-a încheiat cariera la 28 de ani, în urma unui fault grosolan. A mai jucat puţin, dar nu mai era cel ce ridica 60.000 de inşi în picioare cu un dribling. A fost primul antrenor român în ţările arabe. Mulţi l-au ironizat, că antrena cămile. A câştigat trofee, a luat titluri şi a făcut mulţi bani. 

Asocierea sa alături de nume dubioase din fotbalul autohton i-a afectat imaginea. S-a zvonit că bea de rupe. Zice că nimeni nu l-a văzut beat. Spre deosebire de alţi fotbalişti, are un număr redus de dezacorduri pe oră. Cu noi a făcut doar două.I se spunea "Minunea blondă". Azi, zulufii blonzi îi maschează greu chelia. Îl cheamă Ilie Balaci!

Amintiri dintre cămile

Cu ce îşi umple timpul "pensionarul" Ilie Balaci? "Pensionar? Aş putea să-mi spun aşa! Cu copiii, nepoţii, cu mama, că e la Craiova…". Ultima echipă unde a jucat a fost Dinamo. A avut gradul de locotenent major. I-au dat pensie? Râde: "Am fost destul de deştept să nu trăiesc din pensie!".

Banii adevăraţi nu i-a făcut pe teren, ci pe banca de antrenor. A fost primul român cunoscut ce a antrenat la arabi. 

Cum era printre cămile? "Ziariştii au spus asta! Io n-am avut obiceiul să sun când plec sau vin! Sau să cumpăr bilete de avion pentru ziarişti… Nici să fac cadouri! Neştiind lumea cum era p-acolo, îşi dădea cu părerea", dă din umeri Ilie.

Acum şi jucătorii şi antrenorii se înghesuie la banii arabilor! "Nu ştiu dacă e numa' banu', poate e şi curiozitatea! Nu-mi găsesc cuvinte să descriu cum arată Dubai sau Doha!", se dă interesant fostul mare fotbalist. O afirmaţie pe care ar fi făcut-o e că arabii schimbă limuzina când li se umple scrumiera! Neagă şi o dă iar pe presă: "Colegii voştri scriu din burtă! Mi-au pus-o mie în gură…". Altă aşa-zisă "perlă" a "Minunii blonde" a fost aia cum că "se îmbrăca numai în aur" ca să aibă succes la negocierile cu arabii. Iar se ia de ziarişti: "E o tâmpenie, o prostie!". Apoi, recunoaşte, parţial: "Când negociezi cu ei sunt trei lucruri necesare: un ceas deosebit, un stilou Mont Blanc şi o brichetă DuPont!". Balaci îşi maschează calviţia cu celebrii săi zulufi aurii

"Minunea blondă" a ajuns cu "Craiova Maxima", în '83, până în semifinalele Cupei UEFA!Balaci.

"Doi ochi albaştri!"

Balaci era văzut ca liderul "Craiovei Maxima". Cunoscătorii spun că, în vestiar, "regele" era Donose. După istoricul meci cu Kaiserslautern, din deplasare, nişte impresari străini s-ar fi interesat de Donose, nu de el. 

Ilie se enervează: "Craiova a avut un lider… E greu să spun io…".La finalul interviului, după ce s-a oprit camera o comite: "Decât io am fost lider!". Mă rog, "decât" el!

Nicu Gheară, personaj controversat, e naşul de cununie al copiilor lui. "E prietenul meu bun! La el în familie nu intră multă lume", nu se dezice Balaci de unul dintre principalii săi finanţatori. Unde pui că Gheară e, în ultima vreme, de meserie "naş"!. Dobrin era cu şpriţul şi a dat numele unei ţuici celebre: "Doi ochi albaştri". Tot albaştri îi are şi Balaci. Se face zaibăr la Craiova.

Ilie Balaci încadrat de două personaje controversate ale fotbalului românesc: Gheară (stânga) şi Neţoiu"Cel mai bun? Dobrin-deosebit, Hagi, cel mai bun din lume, în '94, şi Dumitrache, incredibil!"

ILIE BALACI, poate cel mai mare talent al fotbalului nostruBalaci, banii, maşinile şi alcoolulSe mai spune că a luat mai multe trofee decât finale jucate! Devine nervos: "Arabii nu-s aşa darnici cum crede lumea. Ştiu, însă, să-ţi mulţumească când faci ceva deosebit. Când am luat titlul cu Al Ain mi-au dat un ceas de aur, făcut în zece exemplare! În schimb, la Supercupa Asiei mi-au dat o Hyundai Accent de numai 7.500 de dolari! Adică nimic…".E adevărat că valoarea cadourilor a depăşit-o pe cea contractelor? "Nu! Ar fi însemnat ca valoarea contractului să fie de o mie-două de dolari pe lună!".

Îi place să contrazică orice. O altă declaraţie a sa a fost că nu va mai antrena în deşert. Şi s-a întors! "Am zis doar că la 50 de ani mă retrag şi am făcut-o!", o întoarce Balaci ca la Craiova. Se plictisea? De băut nu prea găseşti şi de te ambiţionezi costă cât nu face! "Păi, eram cu nevastă-mea şi cu staff-ul meu cu soţiile… Aveam ce face. De băut, acasă n-am băut, la viaţa mea, o bere. Nu că nu beau! Exceptând Arabia Saudită şi Kuweit, se găseşte alcool! Iar în Emirate e mai ieftin ca în Europa!", te ia de prost blondul minunat.

E mort după maşini. Are şase şi favorita sa e o Mercedes S Klasse. Maşină de 100.000 de euro. "Am lua-o că plătesc doar 2.200 de lei impozit, că pe SL-ul de dinainte, de 3.200 centimetri cubi, plăteam 80 de milioane! Folclorul spune că la botezul nepotului său i-ar fi făcut cadou o limuzină… S-o aibă pentru când o fi mare!"Olguţa era legată de mâini şi picioare!"Cum s-a simţit când Universitatea nu mai era? Oftează: "Era curios că nu mai era… Lumea ar fi preferat Craiova în prima ligă decât alte echipe!". Cârţu şi Cămătaru, în cârdăşie cu Neţoiu şi cu fostul primar Solomon vroiau să facă "Noua Craiovă". E vehement: "N-am zis că-s împotrivă, ci că nu va prinde! Niciun oltean nu agreează altă echipă la Craiova! Vor Universitatea lor! Că Sorin şi Cami au vrut… , cu cine…, D-zeu ştie…". 

Când a văzut-o pe Olguţa Vasilescu în tricoul Universităţii s-a extaziat: "Mă simt ca la 17 ani!". Zâmbeşte strâmb: "Nu era prima oară când îl purta. Da', oricât ar iubi Universitatea, e legată de mâini şi picioare! Mititelu trebuia să rezolve problema! E clubul nostru, da' actele au fost şi sunt la el!".S-a jurat că nu mai antrenează niciodată Craiova. Iar o întoarce: "N-am jurat! Am zis doar că n-o voi mai antrena… Puteam de mai multe ori! Poate că-mi pare rău că n-am făcut-o! Acu', aş lua-o din Liga a II-a, chiar din «Judeţean». E ceva deosebit antrenatul acolo, ca la Napoli sau Olympique Marseille". 

Olteanul n-are două vorbe la un loc. "Nu prea beau… Dacă încep a doua sticlă de vin, vomitez!" ILIE BALACI, despre alcoolUn anonim l-a lăsat anonim!I-a fost scut lui Mititelu!? "Am susţinut Craiova, nu pe Mititelu! Mi-a părut rău de el că, în nebunia lui, a crezut că poate lua titlul! Am plecat, că o ţinea pe-a lui…", e alunecos Ilie. Totuşi, cine a "omorât" Ştiinţa? Se fereşte să tranşeze problema: "Dacă aş şti, aş spune". O ia din preistorie: "Craiova a fost ucisă de patru ori. 

Prima oară după semifinala cu Benfica. Au plecat atunci toţi jucătorii… A doua oară, când Neţoiu a vândut toţi jucătorii lui Dinamo! A treia oară când Dinel a retrogradat-o şi ultima dată acum. Mititelu poartă o parte din vină… Dar sunt şi ceilalţi?". Ceilalţi? Se teme să dea nume. Are fotbalul nostru viitor? "Nu prea roz. Nu văd jucători tineri! Văd că a mai venit un portughez, un brazilian, un african… România n-are cum să ducă o echipă într-o semifinală de cupă europeană!". Pe Balaci l-a scos din iarbă un anonim, Arezanov, într-un meci la Baia Mare. Îi poartă pică? "El a pus capăt… Au mai fost şi alte accidentări! Aşa mi-a fost scris… Dacă nu era el, nu mi-aţi mai fi pus întrebarea care e cel mai mare fotbalist al României!”, declara Ilie Balaci pentru Evenimentul zilei, în 2012.