Bal regal la Versailles. Regele Charles, toast pentru Brigitte Macron

Bal regal la Versailles. Regele Charles, toast pentru Brigitte Macron Regele Charles III. Sursa foto: Palatul Buckingham

Regele Charles III efectuează o vizită oficială în Franţa, în scopul consolidării relaţiilor dintre cele două ţări. Preşedintele Macron a organizat în cinstea regelui un banchet, la care au participat şi vedete.

Regele Charles III a fost întâmpinat, miercuri seară, la un fastuos banchet de stat la Palatul Versailles, Monarhul a venit în vizită oficială la Paris. Scopul vizitei este de a consolida relaţia reînnoită dintre Marea Britanie şi Franţa, după prăbuşirea aproape totală a încrederii în anii Boris Johnson, după Brexit, scrie The Guardian.

Primul toast rostit de regele Regele Charles III

Banchetul a avut loc în Sala Oglinzilor de la Versailles, faimoasa galerie din secolul al XVII-lea construită de Ludovic al XIV-lea. Regele Charles i-a spus preşedintelui francez, Emmanuel Macron:

Generozitatea dumneavoastră îmi aduce aminte cum eu şi familia mea am fost atât de mult emoţionaţi de omagiile aduse în Franţa mamei mele, regretata regină... Aţi spus că v-a atins inimile. Şi ea a fost cea care a avut cea mai mare afecţiune pentru Franţa".

Ne puteți urmări și pe Google News

Regele a adăugat: "Aş dori, dacă îmi permiteţi, să ţin un toast pentru preşedintele şi doamna Macron şi pentru poporul francez, precum şi pentru înţelegerea noastră cordială - o alianţă durabilă. Indiferent de ceea ce ne aşteaptă, fie ca aceasta să dăinuie, fidelă şi constantă, pentru secolele ce vor urma".

Regele Charles III la banchet cu Macron

Regele Charles III la banchet cu Macron/ Foto: Palatul Buckingham

Cine a mai participat la banchet

Regele Charles III a fost însoţit de regina Camilla. Aceasta a purtat o rochie din crep de mătase albastră şi o pelerină asortată de la Dior. Camilla a purtatdiamante moştenite de la regina Elizabeth II.

La banchet au fost invitate personalităţi din sport, politică şi cultură. Printre aceştia s-au numărat actriţa şi cântăreaţa franco-britanică Charlotte Gainsbourg, actriţa franco-britanică Emma Mackey şi actriţa franceză Carole Bouquet.

Au fost prezenţi directorul executiv al imperiului francez al produselor de lux LVMH, Bernard Arnault, una dintre cele mai bogate persoane din lume. Printre invitaţi s-a omul de afaceri şi fondatorul grupului francez de telecomunicaţii Iliad, Xavier Niel.

Printre invitaţii din lumea sportului s-au numărat fostul antrenor de fotbal francez Arsène Wenger, starul fotbalului francez Didier Drogba, fotbalistul Patrick Vieira şi Tony Estanguet, triplu campion olimpic la canotaj, care este şeful comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, precum şi jucătoarea de tenis şi fostă câştigătoare a turneului de la Wimbledon, Amélie Mauresmo.

Stéphane Bern, prezentator francez şi comentator regal, care a fost invitat la dineu, a declarat:

Versailles este o vitrină pentru Franţa. Este vorba despre prietenia franco-britanică. Este vorba despre excelenţa artei gastronomice franceze şi este vorba despre a le arăta britanicilor tot ce este mai bun din Franţa. Elementul principal al unei astfel de seri este întotdeauna toastul. Poţi vorbi doar cu vecinul din stânga sau din dreapta ta, deoarece masa este prea largă pentru a vorbi peste. Principalul subiect de conversaţie la un astfel de eveniment este arta franceză de a mânca şi de a se distra.

Ce s-a servit la masa regelui

Peste 150 de invitaţi, printre care Mick Jagger şi Hugh Grant, au fost aşezaţi de-a lungul unei mese vaste. Masa lungă de 60 de metri a fost amenajată pentru ca toată lumea să fie prezentă "la masa regelui". Aceştia au mâncat homar şi crab, preparate inspirate de gusturile lui Ludovic al XIV-lea. Meniul a mai inclus păsări de curte franţuzeşti marinate în şampanie şi un gratin de ciuperci franţuzeşti.

O selecţie de brânzeturi franţuzeşti şi englezeşti a inclus stichelton. Este o brânză albastră britanică asemănătoare cu stiltonul, care foloseşte lapte nepasteurizat. S-a servit o listă lungă de vinuri şi şampanii de colecţie. Desertul a fost un macaron franţuzesc cu sorbet de lichi şi trandafiri şi compot de zmeură.

În meniu nu a existat foie gras. Este controversatul pateu obţinut prin hrănirea forţată a raţelor sau gâştelor. Regele l-a interzis în gospodăria sa.

Regele a primit cadouri de la Macron

Toată ziua, o echipă din Versailles a lucrat la prezentarea mesei, folosind benzi de măsurat pentru a finaliza la milimetru aranjarea locurilor.

Toastul regelui s-a referit la mama sa, regretata regină Elizabeth II, care a luat masa în aceeaşi sală de la Versailles în timpul primei sale vizite de stat în Franţa, în 1957. Macron i-a oferit regelui o carte special realizată pentru a comemora vizitele oficiale ale acesteia în Franţa.

Călătoria regelui este văzută ca o continuare "soft power" a efortului lui Rishi Sunak de a repara relaţia grav afectată dintre Paris şi Londra. „În ciuda Brexitului şi pentru că legăturile noastre sunt atât de vechi, ştiu că vom continua să scriem împreună o parte din istoria continentului nostru", a spus Macron în toastul său la dineul de la Versailles.

Mai devreme în cursul zilei, Regele Charles a aprins flacăra la mormântul Soldatului Necunoscut de la Arcul de Triumf din Paris. Ulterior a purtat cu Macron discuţii tete-a-tete pe teme precum războiul din Ucraina şi recentele lovituri de stat din regiunea Sahel din Africa.

La Arcul de Triumf, regele în vârstă de 74 de ani şi preşedintele în vârstă de 45 de ani au comemorat sacrificiile comune ale Marii Britanii şi Franţei şi continuarea cooperării militare înainte de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea din Ziua Z, care va avea loc anul viitor. U

Macron i-a făcut cadou regelui prima ediţie a romanului "Les Racines du Ciel" de Romain Gary.

Cum a sosit cuplul regal în Franţa

Regele Charles, care se află la cea de-a 35-a vizită în Franţa, şi regina Camilla au aterizat pe aeroportul Orly cu un zbor British Airways. Ei au fost întâmpinaţi pe covorul roşu de premierul Élisabeth Borne. Modul lor de transport a fost în contrast cu cel al reginei Elizabeth II. Aceasta a călătorit la Paris cu trenul Eurostar în 2004 şi 2014.

Regele şi regina au fost conduşi de la aeroport în propriul lor Bentley. Maşina a fost adusă din Marea Britanie. Însă regele l-a însoţit pe Macron pe Champs-Elysées în maşina prezidenţială Citroën DS7 decapotabilă. Cortegiul a fost însoţit de 136 de cai ai gărzii republicane.