Semnele unui nou război? Ambasada a fost vandalizată. Mutarea lui Trump le-a stârnit furia

Semnele unui nou război? Ambasada a fost vandalizată. Mutarea lui Trump le-a stârnit furia

Aproximativ 200 de manifestanţi irakieni au pătruns în grădina ambasadei Bahrein din Bagdad joi seara, în semn de protest faţă de conferinţa organizată de SUA la Manama privind dezvoltarea economică a teritoriilor palestiniene, parte a planului american mai amplu de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian, informează dpa şi AFP.

Protestatarii au distrus însemnul ambasadei, au dat jos steagul Bahrein şi au înălţat un steag palestinian în incinta reprezentanţei diplomatice situată în cartierul al-Mansur din sectorul de vest al capitalei irakiene, conform înregistrărilor video care au circulat în media socială.

Forţele de securitate i-au dispersat pe manifestanţi şi au desfăşurat trupe în jurul ambasadei.

„Drapeluri israeliene au fost arse şi steaguri palestiniene şi irakiene au fost ridicate în faţa ambasadei”, a declarat un ofiţer de poliţie pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu au existat comentarii din partea guvernului irakian. Ministrul de interne irakian, numit în urmă cu trei zile, s-a deplasat la faţa locului pentru a discuta cu diplomaţii din Bahrein.

Reuters informează că ambasadorul Bahreinului în Irak a fost rechemat pentru consultări, după incidentul de joi seara.

„Ministerul afacerilor externe al Regatului Bahrein condamnă atacurile asupra ambasadei Regatului Bahrein în Republica Irak de către manifestanţi, care au condus la sabotarea clădirii ambasadei”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Protestatarii au denunţat organizarea marţi şi miercuri în Bahrein a unei conferinţe în care SUA au prezentat un plan destinat revitalizării economiei palestiniene aflată în stare critică. Palestinienii au boicotat conferinţa, acuzând Washingtonul de parti-pris faţă de partea israeliană şi de ignorarea revendicării fundamentale care vizează crearea unui stat palestinian independent. Planul economic îşi propune realizarea de investiţii care să genereze locuri de muncă în Cisiordania şi Fâşia Gaza, precum şi promovarea bunei guvernări şi a responsabilităţii.

Conform estimărilor administraţiei americane, planul ar putea genera investiţii în valoarea de 50 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.

În opinia criticilor, planul SUA pune prea mult accentul pe partea economică şi acordă prea puţină atenţie realităţilor politice, care au făcut ca ajungerea la un acord de pace să devină atât de evazivă.

Bagdad, ieşit învingător la sfârşitul anului 2017 din lupta cu gruparea jihadistă Stat Islamic, cu ajutorul SUA dar şi a grupărilor armate pro-iraniene, încearcă să se poziţioneze într-un actor diplomatic esenţial şi într-un exemplu de stabilitate regăsită într-o regiune a Orientului Mijlociu profund divizată, comentează AFP.