Bagheta franţuzească, înscrisă în patrimoniul imaterial al umanității de către UNESCO

Sursa foto: dreamstime.com

Bagheta, cu crusta sa crocantă și miezul moale, emblemă în lumea vieții cotidiene franceze, a fost inclusă miercuri în patrimoniul imaterial al umanității de către UNESCO.

Mai exact, meșteșugul și cultura baghetei au fost desemnate de către organizație, care, mai presus de toate, onorează tradițiile care trebuie păstrate mai mult decât produsele în sine.

În fiecare zi, 12 milioane de consumatori francezi împing ușa unei brutării și peste șase miliarde de baghete ies anual din brutării. Mersul la cumpărat pâine este astfel un adevărat obicei social și amical care le punctează viața.

"Aceasta este o recunoaștere pentru comunitatea de brutari și patiseri artizani. (…) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie și priceperea brutarului", a salutat Dominique Anract, președintele Confederației Naționale a Panificației - Patiseriei franceze într-un comunicat de presă.

Bagheta, imortalizată de filme și reclame, este însă un produs relativ recent, apărut la începutul secolului XX la Paris.

Alegerea de a prezenta candidatura baghetei fusese făcută în 2021 de Franța, care o preferase acoperișurilor de zinc ale Parisului și unui festival de vin din Jura.

Această recunoaștere este deosebit de importantă, având în vedere amenințările la adresa acestui meşteşug, precum industrializarea și scăderea numărului de brutării, în special în comunitățile rurale. În 1970, erau aproximativ 55.000 de brutării artizanale (o brutărie pentru 790 de locuitori) față de 35.000 în prezent (una pentru 2.000 de locuitori), adică, în medie, o dispariție de 400 de brutării pe an în ultimii cincizeci de ani, notează levif.be

Președintele Emmanuel Macron și-a oferit sprijinul pentru acest dosar, descriind bagheta drept "250 de grame de magie și perfecțiune".

(Traducerea Rador)