Bacalaureatul de toamnă - 2023. Lucrările vor fi corectate exclusiv digital
- Iulia Moraru
- 29 iulie 2023, 07:02
Toate lucrările celor 34.000 de absolvenți de liceu înscriși la Bacalaureatul din toamnă vor fi corectate exclusiv în format digital.
Ministerul Educației anunță o schimbare majoră pentru Bacalaureatul din toamnă. Toate tezele vor fi scanate în clasă, iar apoi încărcate într-o platformă securizată. Aceste lucrări vor fi distribuite aleator corectorilor logați în program.
Obiectivul acestei măsuri este eliminarea erorilor umane în corectarea examenului. Potrivit oficialilor, uneori profesorii au greșit la calcule, iar contestațiile au dezvăluit că notele corecte erau, de fapt, cu câteva puncte mai mari.
Cum va funcționa corectarea digitală a Bacalaureatului
Profesorii au declarat că procesul clasic de corectare la examenul de bacalaureat aducea o pierdere semnificativă de timp și bani pentru transportul lucrărilor între județe, implicând completarea a numeroase procese verbale și transmiterea acestora mai departe.
Mai grav, acest sistem crea multe oportunități pentru erori ale echipei de corectare. În schimb, anul acesta, odată cu digitalizarea examenului, numărul uriaș de contestații a adus o multitudine de modificări favorabile elevilor, inclusiv creșterea notelor cu 2-3 puncte.
În sesiunea de bacalaureat care începe pe 16 august, toți profesorii vor corecta simultan, de la distanță, lucrările elevilor sub forma unor fotografii scanate ale paginilor. Astfel, profesorii nu vor avea acces la lucrările originale și vor efectua corectarea exclusiv în mediul digital.
Ministerul Educației a achiziționat scannere pentru fiecare sală de examen. Procedura impusă este următoarea: după ce elevul termină de scris lucrarea, se va deplasa la catedră, unde un membru al comisiei va scana teza în prezența lui.
Ulterior, lucrarea va fi introdusă într-o aplicație cu trafic de date protejat. Prin apăsarea unui buton, lucrarea va fi trimisă anonimizată, prin platforma securizată, către doi profesori corectori aflați în județe diferite.
„Suntem convinși că va aduce o mai mare precizie în corectare. Eliminarea erorilor umane care se fac în timpul procesului de evaluare. Adică adunarea punctajelor și obținerea notei finale, includerea punctului din oficiu.
Toți evaluatorii din țară vor fi încărcați în platformă, vor avea conturi create în platformă. Probabilitatea să existe o legătură între candidat și profesorul evaluator este zero”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației.