Bacalaureat de cosmar

Bacalaureat de cosmar

Prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat, cea la limba si literatura romana, i-a scos pe liceeni plangand din salile de examen.

Ultima problema a starnit aprigi controverse. Este vorba despre un eseu argumentativ, pornind de la ideile exprimate in fraza: „Traditionalismul nu e convertirea samanatorismului: traditionalismul e un stil, o formula inventata de poeti moderni iesiti adesea din scoala simbolismului”. (Metamorfozele poeziei, Nicolae Manolescu).

„Eu, cel putin, nu am facut la clasa. Am ales Vasile Voiculescu, poezia „In gradina Ghetsemani”, insa am facut greseala sa nu imi invat poezia si nu prea mi-am mai adus aminte versuri”, spune Emanuela, de la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Capitala. Adina, de la Colegiul „Sfantul Sava”, spera ca va lua macar nota 5, tinand cont ca nu a reusit sa faca mai nimic la ultimul subiect.

Si presedintele Comisiei de examen de la colegiul bucurestean, Nicolae Victor, spune ca vor fi note mici, din cauza ca elevii au ramas „efectiv blocati” cand au vazut ce li se cere in subiect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manolescu spune ca subiectul a fost dificil

Insusi autorul acestei fraze, criticul literar Nicolae Manolescu, este de parere ca a fost un subiect dificil. „Pentru rezolvarea subiectului era obligatorie bibliografia. Copiii trebuia sa-i fi citit pe Calinescu si pe Lovinescu”, spune criticul.

El a sanctionat faptul ca manualele nu trimit la bibliografii, iar copiii invata sa compileze si sa citeze gresit, ceea ce duce la asocieri absurde in caracterizarea curentelor.

Inspectorul de romana, Stan Mihail, spune ca subiectul al III-lea poate parea greu din cauza ca in ultimii trei ani elevii au fost obisnuiti sa le pice romanul sau nuvela. „Aici, greutatea cade pe profesorul de la clasa. Cel care a predat numai trei lulele, trei surcele sigur nu i-a ajutat pe liceenii care au dat astazi Bacalaureatul”, adauga inspectorul.

Promovati prin contestatie

Alti 2.200 de elevi au promovat Testele Nationale din acest an, dupa ce contestatiile acestora au fost admise. Astfel, in urma centralizarii datelor transmise de Inspectoratele Scolare Judetene, promovabilitatea inregistrata la Testele Nationale din acest an, dupa solutionarea contestatiilor, este de 80,86%, fata de 79,66% cat era initial (comparativ cu 76,89% anul trecut).