Iași. Rezultatele pentru Bacalaureat 2024 au fost publicate luni de Ministerul Educației. Anul acesta au obținut medii de zece doar 39 de elevi. Dintre aceștia, trei sunt în Iași, plasând astfel județul în topul localităților cu cele mai remarcabile performanțe.
Aceste rezultate notabile au fost obținute Mara-Karina Ionescu de la Colegiul Național, Ilinca Floroiu de la Colegiul Richard Wurmbrand și Ruxandra Maria Galan de la Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”.
Cele trei au povestit la ce probă au avut cele mai mari emoții, dar și care sunt planurile lor de viitor.
Mara-Karina Ionescu, șefă de promoție. Zece pe linie la Bacalaureat
Mara-Karina a terminat șefă de promoție la Colegiul Național din Iași, specializarea Matematică-informatică.
Aceasta spune că notele definesc doar un singur moment al vieții sale, însă pentru acest rezultat remarcabil a muncit enorm și chiar a plâns. Tânăra spune că cea mai frumoasă realizare pe care a avut-o în această perioadă este că a învățat cu să învețe.
Tânăra de zece la Bacalaureat spune că cele mai mari emoții le-a avut la proba de limba și literatura română, însă nu din cauza probei, ci din cauza faptului că ce ar fi putut scrie au fost dezamăgite de cerințele stereotipe de la examen.
„Nu am făcut compromisuri regretabile în ceea ce privește viața unui tânăr. Totuși, orice argument aș putea aduce, oricât de bine documentat din propriile îndeletniciri, ajung în final să-mi accept cu resemnare eticheta universal și fără ezitare aleasă de «tocilar».
Totodată, ca un tocilar veritabil (deja mi-am asumat condiția) consider că anumite ședințe de pregătire sunt necesare pentru a-ți fixa cunoștințele și a le încadra în șablonul dorit al examenului”, a mai mărturisit absolventa Colegiului Național.
Aceasta vrea să studieze mai departe Chimie sau Fizică în Germania, și își va depune dosarul la Universitatea Heidelberg.
Ilinca Floroiu a avut și ea emoții la proba de limba și literatura română
Ilinca Floroiu a obținut și ea media zece la Bacalaureat, fiind absolventă a Colegiului „Richard Wurmbrand”, filiera teoretică.
Ea a mărturisit că această medie reprezintă o recunoaștere a efortului constant depus în toți anii de școală, o reușită personală de care este foarte mândră.
Nu a făcut meditații, dar a avut alături profesorii săi de la liceu, care au îndrumat-o și i-au oferit tot sprijinul necesar pentru a obține acest rezultat.
Cele mai mari emoții le-a avut la proba de limba și literatura română, pentru că avea impresia că ceea ce a scris în lucrare nu va fi notat corespunzător și nu va fi apreciat de profesorii evaluatori.
Pe viitor, Ilinca nu s-a decis momentan ce facultate vrea să urmeze, însă e decisă că va merge în București.
Ruxandra Maria Galan, încă o elevă de zece la Bacalaureat
Și Ruxandra Maria Galan a obținut media zece la Bacalaureat. Ea a absolvit Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”, specializarea Științe ale naturii.
Ea a subliniat că media zece reprezintă mai mult decât o notă. Este rezultatul efortului depus de-a lungul celor patru ani de liceu, o validare a valorii și a muncii sale.
A învățat constant, nu doar pentru examenele de Bacalaureat, ci și pentru celelalte materii. A luat meditații și a reușit să mențină un echilibru între pregătirea pentru Bacalaureat și pentru examenul de admitere.
„Materia este consistentă și, indiferent de gradul de pregătire, această probă poate crea probleme chiar și celor pasionați sau talentați. Cu toate acestea, cred că probele de anul acesta au avut un grad de dificultate scăzut”, a spus Ruxandra despre proba de literatură, care i-a ridicat și ei emoții, potrivit ziaruldeiași.ro.