Evaluarea Națională 2024. Subiectele la Limba și literatura română

Evaluarea Națională 2024. Subiectele la Limba și literatura română Sursa foto: Dreamstime.com

Update.  La primul subiect, elevii au primit două texte: unul din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Știrea inițială

Mai mult de 160.000 de absolvenți ai clasei a opta s-au înscris la examenul de încheiere a gimnaziului. Subiectele şi baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Evaluarea Națională 2024. Absolvenții de gimnaziu susțin prima probă

După prima probă, elevii vor susține proba la matematică, iar la finalul acestei săptămâni se va desfășura și proba de Limbă maternă. Potrivit Ministerului Educației, mai mult de 160.000 de elevi s-au înscris la Evaluarea Națională.

„Peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen", anunță Ministerul Educației.

Ce reguli trebuie să respecte elevii

Elevii care susțin prima probă a Evaluării Naționale vor intra în centrele de examinare între 8,00 și 8,30. Conform regulamentului, absolvenții de gimnaziu trebuie să se prezinte la examen cu un act de identitate valid.

Elevi, evaluarea națională

Elevi. Sursa foto: Dreamstime

Pentru redactarea subiectelor, aceștia au obligația să folosească instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. În schimb, vor putea executa desenele sau schemele cu ajutorul unui creion negru.

Evaluarea Națională 2024. Data la care se vor afișa primele rezultate

Toate probele vor începe la ora 9,00, iar timpul de rezolvare a subiectelor este de 120 de minute. La intrarea în sălile de examen, absolvenții de gimnaziu vor primi subiectele și foile ștampilate pentru ciorne.

Pot beneficia de prelungirea timpului alocat rezolvării probei, cu până la două ore, candidații pentru care s-a aprobat această măsură de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti.

Conform Ministerului Educației, absolvenții de gimnaziu nu vor putea intra în sălile de examen cu manuale, dicționare sau alte materiale. De asemenea, nu este permis accesul cu telefoane mobile, căști sau alte dispozitive electronice de calcul.

Rezultatele se vor afișa în data de 3 iulie. Contestațiile se vor putea depune în zilele de 3 si patru iulie. Conform metodologiei, rezultatele finale vor fi afișate pe data de 9 iulie. În acest an, media de admitere în clasa a lX-a nu va conține și media anilor de gimnaziu.