Bacalaureat 2024. Elevii susțin astăzi proba de evaluare orală în limba română

Bacalaureat . Sursa foto: Arhiva EVZ

Începe prima probă de la Bacalaureat 2024, iar luni peste 134.000 de elevi sunt așteptați să susțină examenul oral de evaluare a competenţelor lingvistice de în limba română.

119.000 de candidați provin din promoția actuală, iar restul din promoțiile anterioare.

Bacalaureat 2024. Proba orală începe astăzi

Până miercuri, 19 iunie, va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, proba A. Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, proba B, se va desfășura miercuri și joi.

Evaluarea competențelor digitale, proba D, este programată să aibă loc de miercuri până vineri.

Proba C, de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, este programată pentru perioada 25-27 iunie.

Candidații vor susține toate probele sau doar probele nepromovate, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare.

Evaluarea competențelor lingvistice în limba română, limba maternă și limba modernă de la Bacalaureat 2024, precum și a celor digitale este efectuată pentru fiecare candidat de către doi profesori examinatori.

Examen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Aceștia includ cadrul didactic care a predat materia respectivă în clasă și un alt specialist din aceeași unitate de învățământ. În cazurile în care nu se poate respecta această condiție sau în situațiile de incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Probele sunt monitorizate audio și video

Rezultatele fiecărui candidat sunt exprimate prin stabilirea nivelului de competență adecvat, conform grilelor naționale sau europene. În consecință, nu se utilizează note sau calificative de tip admis/respins.

Supravegherea probelor orale de la Bacalaureat 2024 se realizează prin înregistrare audio-video. Candidaților nu le este permis să intre în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.

De asemenea, nu le este permis să aibă asupra lor telefoane mobile sau alte mijloace electronice de calcul sau comunicare.

Bacalaureat. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dacă un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, se va considera că acesta nu a participat la probă.

Probele scrise de la Bacalaureat 2024 vor începe cu cea de Limba și literatura română pe 1 iulie. Proba obligatorie a profilului este programată pentru 2 iulie, iar proba la alegere a profilului și specializării va avea loc pe 4 iulie.

Proba la Limba și literatura maternă este planificată pentru 5 iulie, potrivit News.ro.