Bacalaureat 2024. Au fost publicate subiectele şi baremele de corectare la Limba română
- Antonia Hendrik
- 1 iulie 2024, 18:27
Bacalaureat 2024. Au fost publicate de către Ministerul Educației subiectele şi baremele de corectare la Limba și literatura română. Reamintim faptul că elevii de clasa a XII-a au susţinut luni 1 iulie, proba obligatorie la examenul de Bacalaureat.
Bacalaureat 2024. Au fost publicate subiectele şi baremele de corectare la Limba română
Examenul de Limba și literatura română de la Bacalaureat 2024 este susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil uman și real, de cei din liceele tehnologice, precum și de către cei cu specializarea învățători-educatoare.
Ministerul Educației a publicat pe site-ul oficial baremul de corectare și subiectele de la proba de Limba Română de la examenul de Bacalaureat 2024.
Mai jos vă prezentăm baremele și subiectele:
- Subiecte la Limba română, profilurile uman și pedagogic, Bacalaureat 2024.
- Subiecte la Limba română, profilurile real, tehnologic și vocațional, Bacalaureat 2024.
Amintim că toți candidații susțin marți, 2 iulie, proba la Matematică sau Istorie. De asemenea, joi vor susține, la alegere proba în funcție de profil.
„Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor”, a anunțat Ministerului Educației, potrivit edupedu.ro.
Bacalaureat 2024.Sursa foto: Arhiva EVZ
Baremul de la profilul real-tehnologic
Rezolvarea subiectelor la Limba română, Bacalaureat 2024
Profesoara Anamaria Ghiban de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, a oferit răspunsuri pentru fiecare item de la subiectul I, subiectul al II-lea și eseul de la subiectul al III-lea, pentru candidații de la real care au ales să analizeze particularitățile nuvelei „Moara cu noroc” de Ioan Slavici.
Rezolvarea profesoarei Anamaria Ghiban:„Subiectul I A:
1. Sensul din text al secvenței „pe neașteptate” este „deodată”, „fără veste”, iar senul cuvântului „împrejurare” este „circumstanță”, „context”.
2. Numele revistei la care lucrează Adriana Fianu, așa cum reiese din text, este „Gazeta literară”.
3. Copleșit de emoție la gândul că se va întâlni cu Tudor Arghezi, Gabriel Dimisianu își propune să se comporte ca un observator, să fie foarte atent la ceea ce se discută, dar să nu iasă în evidență și să o lase pe colega lui să aibă toată inițiativa. Aceste intenții legate de comportamentul din timpul vizitei reies din secvența: „Voi fi ochi și urechi, dar mut, am decis până la urmă. Voi fi însoțitorul mut al colegei mele […]”.
4. Motivul pentru care Gabriel Dimisianu este surprins când Tudor Arghezi intră cameră este acela că există un contrast puternic între apariția poetului și imaginea pe care Dimisianu o avea despre acesta. Siguranța mișcărilor poetului, pașii repezi și hotărâți contrastează puternic cu aparițiile sale în săli publice, unde pășea încet, ajutându-se de baston, la brațul lui Baruțu. Imaginea aceea, a unui bătrân neajutorat este anulată de apariția unui om în toată puterea, fapt ce îl surprinde pe Gabriel Dimisianu.
„Subiectele sunt de nivel mediu, așa cum, de altfel, trebuie să fie. Pentru un candidat care s-a pregătit cum trebuie pentru examen, cred că au fost subiecte ușoare”, a mai precizat profesoara. Mai multe date despre subiecte puteți analiza pe site-ul Edupedu.ro.