Bacalaureat 2023. Scandalul subiectelor la Geografie. Ligia Deca a descoperit dotări de James Bond

Sursa foto: Razvan valcaneantu \ EEC

Ligia Deca susține că ar fi existat un adevărat arsenal de spionaj pentru a fi„scurse” subiectele examenului de Bacalaureat 2023. Sunt concluziile anchetei Ministerului Educației, după ce subiectele de Matematică și Geografie au ajuns în online chiar în timpul probei de BAC.

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că fotografiile apărute cu subiectele de la probele de Bacalaureat în timpul desfășurării examenului au fost realizate cu ajutorul camerelor microscopice și a subliniat că „avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații”.

Anchetă privind „scurgerea” subiectelor la Bacalaureat 2023

În urma întrebărilor adresate cu privire la fotografiile cu subiectele de la probele de Bacalaureat care au apărut în spațiul public în timpul examenului, ministrul Educației a declarat că centrele din care subiectele au fost făcute publice au fost identificate.

Ligia Deca spune că în aceste cazuri s-a sesizat și Parchetul, luându-se măsuri pentru a investiga și a aduce în fața justiției elevii implicați. „În fiecare astfel de caz am făcut investigații prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înțeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează. Din păcate, afectând integritatea Examenelor Naționale.

Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căști microscopice, care sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a declarat ministrul Educației.

Subiectele de la BAC au apărut în timpul probei, nu înainte

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că subiectele au apărut în timpul desfășurării examenului și nu înainte, asigurând că această situație nu a afectat integritatea procesului de examinare.

Ea a punctat că în astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații. „Însă, așa cu spuneam, în fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice.

Deci nu a fost afectată integritatea Evaluării Naționale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, și acolo unde ele au ieșit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educației am realizat anchete și s-au luat măsuri”, a adăugat ministrul Educației.

Ligia Deca a anunțat în declarațiile de presă făcute că intenționează să inițieze discuții la nivelul instituțiilor statului pentru a găsi soluții de prevenire a unor astfel de situații în viitor. Ea a subliniat că utilizarea telefoanelor mobile, care nu este permisă, era o practică în trecut, iar în cazul acestor echipamente specifice trebuie să se identifice alte modalități de prevenire.