Marți, 27 iunie, absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a au susținut proba proba obligatorie a profilului. Absolvenții de liceu cu profil real au avut proba scrisă la Matematică, iar absolvenții de la profil uman la Istorie. Ministerul Educației a publicat baremul de corectare pentru subiectele la Matematică.
Absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a au susținut marți, 27 iunie, roba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2023. Examenul la Matematică a fost susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil real, de cei din liceele tehnologice, precum și de către cei cu specializarea învățători-educatoare. Examenul la Istorie de la Bacalaureat 2023 a fost susținut de absolvenții de la profilul umanist, precum și de la filiera vocațională, cu excepția celor de la specializarea învățători-educatoare.
Ministerul Educației a publicat baremul de notare pentru probele scrise la Matematică din cadrul examenului de Bacalaureat 2023.
Subiecte și barem de corectare pentru proba scrisă la Matematică, Bacalaureat 2023
Elevii care au dat proba scrisă obligatorie a profilului la Matematică, specializarea științele naturii, au avut de rezolvat varianta numărul 1. Elevii de la filiera tehnologică au avut de rezolvat varianta numărul 1 extrasă. În timp ce la profilul Mate-info, candidații au avut de rezolvat varianta cu numărul 3.
Programa la Matematică de la Bacalaureat 2023 este, potrivit Ministerului Educaţiei, cea de dinainte de pandemie. Structura subiectelor este aceeași ca dea de anul trecut, astfel că absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a au avut de rezolvat câte trei subiecte. Fiecare subiect la Matematică de la Bacalaureat 2023 a avut câte șase probleme/exerciții, fiecare dintre acestea notate cu câte 5 puncte. Barem de corectare publicat de Minister.
Cum se calculează media finală la Bacalaureat 2023
Examenul de Bacalaureat 2023 este considerat promovat de către absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a dacă aceştia au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală la Balacaureat 2023 este de cel puțin 6.
La Bacalaureat 2023, situația va fi schimbată, din cauza grevei profesorilor. Probele de competențe vor fi echivalate cu mediile din anii trecuți. Media finală la examenul de Bacalaureat se se calculează media generală ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la respectivele probe.
În cazul candidaților care nu au promovat una sau mai multe probe, nu s-au prezentat sau au fost eliminați de la probe, nu se calculează media finală. Pentru candidații care obţin media generală la Bacalaureat 2023 5,99, media generală se rotunjește la 6,00.
Când sunt publicate rezultatele finale
Primele rezultate de la Bacalaureat 2023 vor fi afişate în data de 3 iulie până la ora 12:00. Candidații care nu sunt mulțumiți de nota obținută, pot depune contestație în aceeași zi, în intervalul 12:00 - 18:00.
Rezultatele finale de la Bacalaureat 2023 e vor afișa pe data de 7 iulie 2023. Vor fi considerați promovați candidații care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
- au susţinut probele de evaluare a competenţelor;
- au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.