BACALAUREAT 2016, Edu.ro. Subiecte, rezolvări, contestaţii. 400 de elevi şi profesori au semnat o petiţie împotriva unui SUBIECT CONTROVERSAT la Fizică: "Cerinţa contrazice legile naturii"

BACALAUREAT 2016, Edu.ro. Subiecte, rezolvări, contestaţii. 400 de elevi şi profesori au semnat o petiţie împotriva unui SUBIECT CONTROVERSAT la Fizică: "Cerinţa contrazice legile naturii"

Nici ultima probă a examenului de Bacalaureat 2016 nu a scăpat de controverse. Cerinţa unui subiect de la proba scrisă a examenului de la Fizică a fost redactată greşit.

Subiectul doi de la electicitate a dat bătăi de cap elevilor care au susţinut vineri, 8 iulie, examenul la disciplina Fizică. Cerinţa exerciţiului contrazice legile naturii. 

Aproape 400 de elevi şi profesori au semnat o petiţie prin care cer Ministerului Educației ca subiectul, care ar fi fost redactat greșit, să fie notat cu punctajul maxim indiferent de modul în care candidaţii au rezolvat problema, informează Digi24.

„O problemă care de altfel a fost simplă, am pierdut undeva o oră jumate încercând să o rezolv pentru că la un moment dat ajungeai să crezi că tot ce ai învățat în șase ani de fizică e dat peste cap. Nu este că au greșit o valoare ci au greșit un principiu al fizicii”, spune Vlad Tifor, unul dintre elevii care au susţinut examenul la Fizică. 

Semnatarii petiţiei cer ca subiectul, indiferent de cum a fost rezolvat pe foile de examen să fie notat cu punctajul maxim. 

„Problema care a fost dată a avut o eroare, probabil de redactare, se dădea tensiunea dintre două puncte A și B de plus 30 de volți în text, însă era extrem de clar pe schema respectivă tensiunea trebuia să fie minus 30 de volți”, spune Andu Ouatu, profesor de fizică la Colegiul Național din Iași.

Unii elevi au schimbat valoarea, pentru ca enunțul să aibă logică, alții au făcut calcule după datele problemei și spun că au ajuns la rezultate fără sens

„Am făcut problema și am zis că dă o rezistență negativă, am crezut că am greșit eu, o refac, nu-i bine, o refac din nou, nu-i bine, am încercat trei variante”, spune unul dintre elevi.

„Bunul simț ne spune clar că este -30, eu am abordat așa până când un membru al comisiei care a venit în clasă ne-a spus că, de fapt, noi trebuie să ne luăm după enunț, că enunţul nu are nicio greşeală”, povesteşte un altul.

Toţi cei care au semnat petiţia aşteaptă ca Ministerul Educaţiei să ia atitudine în privinţa acestei situaţii, care pe mulţi, poate, îi va costa admiterea la facultate. Ba mai mult, dacă nu vor primi niciun răspuns până marţi, 12 iulie, când se vor anunţa rezultatele examenului de Bacalaureat 2016, mulţi dintre ei sunt pregătiţi să-i atace în instanţă pe autorii subiectelor. 

Ne puteți urmări și pe Google News