Azi NU SE LUCREAZĂ în primării. Mii de angajaţi din administraţia publică locală au intrat în GREVĂ GENERALĂ de o zi

Azi NU SE LUCREAZĂ în primării. Mii de angajaţi din administraţia publică locală au intrat în GREVĂ GENERALĂ de o zi

Marţi, începând cu ora 08.00, angajaţii din primăriile şi consiliile judeţene din ţară vor intra în grevă generală de o zi, după ce negocierile cu Ministerul Muncii au eşuat. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că acordul pe care urmau să îl încheie, vineri, 8 iulie, cu ministrul Dragoş Pîslaru a fost redactat într-o altă formă decât cea convenită pentru a suspenda protestele, niciuna dintre revendicările angajaţilor din administraţie, printre care creşteri salariale de cel puţin 25 la sută şi vouchere de vacanţă, nefiind prevăzută, potrivit News.ro, citat de Digi24.

Sindicaliştii au anunţat că angajaţii din administraţia locală se vor prezenta la locul de muncă, însă nu vor asigura relaţiile cu publicul. 

„Angajaţii din administraţia publică locală care se află în grevă sunt obligaţi, potrivit legii, să vină la locul de muncă, însă nu vor asigura relaţiile cu publicul. Greva de o zi organizată marţi de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va fi urmată, peste o săptămână, pe 19 iulie, de o grevă generală pe termen nelimitat. Fiecare sindicat şi fiecare instituţie gestionează cum vrea activitatea în ziua de grevă. Recomandarea noastră este, având în vedere că sunt servicii care ţin de latura umană, cum ar fi decesele, să se asigure totuşi aceste servicii, pentru că nu ai cum să nu serveşti omul care trece printr-un astfel de moment, plus că nu au nicio vină cetăţenii”, a declarat, luni, Bogdan Şchiop, secretarul general al FNSA, pentru News.ro, citat de Digi24.

Secretarul general al FNSA a precizat că în multe din instituţiile publice locale sunt angajaţi care nu aparţin de niciun sindicat, dar vor participa în mod voluntar la grevă. Bogdan Şchiop a mai adăugat faptul că activitatea lor este legală, întrucât legislaţia prevede şi greva de solidaritate.

„Ei pot participa, dar nu mai mult de o zi, la greva de solidaritate. Deci ei pot să facă grevă mâine (marţi, n.r.), dar din 19 iulie nu mai pot participa la greva generală”, a explicat Bogdan Şchiop.

În Bucureşti se va organiza şi o acţiune stradală în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti la ora 10.00, unde sunt aşteptaţi şi angajaţi din primăriile de sector.

Sindicaliştii spun că, după ce au convenit asupra formei finale a acordului, acesta a fost trimis spre printare, pentru a fi semnat de către toate părţile implicate în negociere, însă în momentul în care le-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai conţinea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme, scrie Digi24.

„În schimb, a fost introdus un angajament al reprezentanţilor Guvernului României de formare a unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea acordării drepturilor solicitate”, susţine FNSA.

Revendicările sindicaliştilor sunt: acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016 şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru.

 

 

Ce prevede Articolul 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016?

„Art. 31. — (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare mai mic decât cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, după caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

(2) Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, nivelul salariului de bază similar în plată sau al salariului de bază maxim se stabileşte pe funcţiile didactice, gradele didactice, tranşele de vechime în învăţământ şi gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă, respectiv pe gradul/treapta profesională şi gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic auxiliar din instituţia respectivă, cu toate elementele care fac parte din salariul de bază, altele decât compensaţiile tranzitorii.

(3) în aplicarea alin. (1) şi (2), la stabilirea salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare la nivel maxim din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, se ia în calcul suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor inclusă în acesta, doar dacă persoana deţine titlul ştiinţific de doctor.

(4) în aplicarea alin. (1) şi (2), la stabilirea salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare la nivel maxim aferent funcţiei, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie/specialitate din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, se iau în calcul majorările salariilor de’bază ale personalului care beneficiază de prevederile Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi drepturile băneşti incluse în salariul de bază potrivit prevederilor art. 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, numai pentru personalul care intră sub incidenţa celor două acte normative.

Detalii: AICI

Ne puteți urmări și pe Google News