Bacalaureat 2012. Vezi care sunt subiectele pentru proba orală la limba română

Bacalaureat 2012. Vezi care sunt subiectele pentru proba orală la limba română

Peste 340.000 de elevi au intrat, astăzi, în febra examenelor de Bacalaureat, care a început cu proba orală la limba şi literatura română.

Anul acesta, s-au înscris la sesiunea din iunie-iulie cu peste 65% mai mult faţă de anul trecut , o cifră record datorată rezultatelor dezastruoase din 2011, când nici măcar jumătate dintre candidaţi nu au reuşit să promoveze examenul maturităţii.

Situaţia ar putea să se repete şi de data aceasta, dacă e să ne luăm după notele îngrijorător de mici de la simulări, dar şi de la "bacalaureatul olimpicilor", unde rata promovabilităţii a fost de numai 35%.

Potrivit pronosticurilor făcute de profesori însă, cel puţin la probele orale, toţi elevii ar trebui să treacă cu brio. "Nu li se cere un răspuns perfect, contează cum comunică cu cei din comisie, chiar dacă nu sunt neapărat pe subiect", spune Nicoleta Crânganu, profesoară de română. Vezi aici modele de subiecte la proba orală de limba română.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre dificultatea redusă a primelor probe de bacalaureat vorbesc şi reprezentanţii ministerului Educaţiei, care admit că oralul nu ridică mari probleme în privinţa supravegherii. Totuşi, pentru a preveni eventualele tentative de fraudă, inspectorii din toată ţara au fost instruiţi să efectueze controale regulate la toate liceele şi să aplice sancţiuni dure în cazul elevilor prinşi copiind. "Pentru preşedinţii de comisie şi directorii de şcoală, exigenţa este cuvântul de ordine. Vom face controale în toate liceele şi nu vom accepta compromisuri", a anunţat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Un singur incident în Bucureşti Prima probă a examenului de Bacalaureat 2012 s-a desfăşurat azi fără probleme, cu excepţia unui singur incident. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, citat de Agerpres, este vorba despre un elev prins cu un telefon care suna. 

Bacalaureatul din acest an iese din tiparul examenelor matinale. Elevii vor intra la probe orală de limba română la 12.00, cu trei ore mai târziu faţă de seriile trecute, din cauza desfăşurării alegerilor locale.

Probele orale durează până pe 27 iunie, când copiilor li se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă străină. Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, va avea loc în 2 iulie la ea înscriindu-se 171.720 candidaţi la nivelul ţării, în 3 iulie cea la Limba şi literatura maternă, probă scrisă, în 4 iulie proba obligatorie a profilului, probă scrisă.

Ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării va fi pe 6 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, iar a doua zi, pe 9 iulie, între orele 8 şi 12, elevii nemulţumiţi vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 10 şi 12 iulie, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.