Evenimentul Zilei > Social > Azi e Ziua Internaţională a Romilor
Azi e Ziua Internaţională a Romilor

Azi e Ziua Internaţională a Romilor

Statele care acuză ţara noastră că nu îmbunătăţeşte viaţa romilor dau dovadă de ipocrizie, a declarat la RFI europarlamentarul liberal Renate Weber, azi de Ziua Internaţională a romilor. La Bucureşti, în parcul Cişmigiu au loc o serie de evenimente cu această ocazie.

Dezbaterea de astăzi este însă una europeană şi chiar intercontinentală, deoarece în cele 27 de state ale Uniunii trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi, iar Statele Unite au anunţat, prin Hillary Clinton, că sprijină lupta împotriva discriminării acestei etnii în Europa.
Apărarea drepturilor romilor şi lupta împotriva discriminării acestei etnii în Euripe este o prioritate a administraţiei Obama, a anunţat astăzi şeful diplomaţiei americane, Hillary Clinton, scrie AFP.

"Precum toţi cetăţenii, romii trebuie să trăiască fără discriminare, să aibă acces egal la educaţie, la piaţa munci şi la sistemul sanitat", a scrie soţia fostului preşedinte american Bill Clinton, într-un mesaj citit cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, sărbătorită anual la 8 aprilie.

Potrivit documentului, problema romilor este înscrisă, alături de întreaga problemă a discriminării pe bază de etnie, "între priorităţile actualei administraţii americane", conduse de preşedintele democrat Barack Obama.
UE: Un an fără succes
A fost "un an de eşecuri" în lupta împotriva discriminării romilor în Uniunea Europeană, a recunoscut Agenţia pentru drepturile fundamentale ale omului, subordonată Uniunii.

"Ziua internaţională a Romilor 2010 marchează un nou an de eşecuri în încercarea noastră de a găsi perspectiva adecvată din care să putem trata problema discriminării romilor în Europa", se arată într-un comunicat al Agenţiei.

Într-un raport recent, se arată că romii sunt cea mai discriminată minoritate din UE. Acelaşi raport arată că, anul trecut, 25% dintre romi au fost victime ale unor forme de abuz.

"Se pot observa ameliorări în unele domenii, dar în majoritatea problemelor de maximă importanţă situaţia a rămas aceeaşi", a spus şi directorul Agenţiei, Morten Kjaerum, în timpul unei conferinţe europene desfăşurate la Cordoue (Spania).

În cele 27 de state ale Uniunii Europene trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi.

Weber: Progrese izolate
"N-aş putea spune că în România lucrurile s-au schimbat atât de mult în bine încât să putem spune că am progresat foarte mult. Cred că s-au produs şi la noi lucruri pozitive, au fost progrese în unele domenii, însă destul de izolate, pentru că dincolo de discriminare, aici vorbim foarte mult şi de accesul romilor la o educaţie de calitate. Să nu uităm că şi în România, dar şi în alte ţări europene ei sunt trimişi în continuare în şcoli speciale, pur şi simplu pentru că un învăţător sau altul nu vor să depună efortul necesar ca să poată să-i integreze la nivelul clasei în care ei învaţă", a declarat Renate Weber.
În plus, romii nu au încă acces la o locuinţă decentă, la serviciile de sănătate, aşa că e greu să vorbim de un acces egal pe piaţa muncii, mai spune europarlamentarul.
Şi ţările care pun România la zid pentru problemele romilor au dificultăţi mari în a-i integra: "Şi la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene, romii se confruntă cu probleme similare celor din România, ba în unele locuri cu atitudine vădit ostilă, mult mai vădit ostilă decât la noi. Vreau să spun că-i şi foarte multă ipocrizie în celelalte state. Pentru că de fapt, statele care arată tot timpul cu degetul către România sunt state care ele însele n-au mişcat nici un degeţel pentru incluziunea rromilor care se află pe teritoriile lor. Adică e foarte uşor să spui tot timpul "i-aţi rromii înapoi acasă".
Românii, indiferent de etnie sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, a conchis Renate Weber în interviul pentru RFI.
Azi şi mâine la Cordoba, în Spania are loc summit-ul Uniunii Europene privind incluziunea romilor.
Mesaj de la Băsescu
Şi preşedintele României, Traian Băsescu, le-a transmis un romilor de ziua lor.
„Cred cu tărie că numai printr-un demers unitar şi nediscriminatoriu în viaţa publică şi politică asumat de către întreaga societate civilă, comunitatea romă şi autorităţile statului putem găsi împreună o cale de îmbunătăţire a situaţiei romilor la nivel naţional. Schimbarea însă în ansamblu necesită în acest moment şi o acţiune comună la nivel european în ceea ce priveşte schimbul de bune practici şi de experienţă între statele membre, de aceea mesajul meu cu ocazia acestei zile de sărbătoare este şi un apel la comunitatea romă de responsabilizare şi de susţinere a acestui efort în cadrul Uniunii Europene”, a subliniat şeful statului în mesajul adresat comunităţii rome, potrivit unui comunicat al preşedinţiei române.
Ziua Internaţională a Romilor este marcată printr-o serie de evenimente: proiecţii de filme şi documentare cu tematică romă, audiţii muzicale şi concerte de muzică lăutărească. Se întâmplă în parcul Cişmigiu din Bucureşti, de azi până sâmbătă.
Ziua romilor, sărbătorită în Cişmigiu
Evenimentul are ca scop să aducă în faţa publicului poveşti legate de istoria romilor şi informaţii puţin cunoscute despre reprezentanţi de marcă ai acestei etnii – cum ar fi Charlie Chaplin – sau despre semnificaţia însemnelor identitare ale acesteia – imnul "Gelem, gelem" şi drapelul romilor.
Muzică lăutărească sau ghicit în cărţi
Taraful "Grigoraş Dinicu", dirijat de Marin Alexandru, va susţine două concerte de muzică lăutărească autentică, iar formaţia "Kali Band" va delecta publicul cu o muzică gipsy balkan inspirată din cultura tradiţională romă, cu influenţe reggae şi ska. Cele trei seri ale evenimentului cuprind, de asemenea, proiecţii de filme artistice şi documentare cu tematică romă şi realizate de artişti romi, precum şi proiecţie de artă fotografică însoţită de audiţii muzicale.
De asemenea, meşteşugari din toată ţara îşi vor expune standurile cu obiecte create de mâna lor printr-un meşteşug moştenit din tată-n fiu, astfel că bijuterii din argint sau os, obiecte din lemn sau piese de vestimentaţie romă pot fi cumpărate de doritori în cadrul acestui eveniment.
În plus, de Ziua Internaţională a Romilor, în Parcul Cişmigiu, CNCR – Romano Kher şi partenerii săi le-au pregătit vizitatorilor o surpriză: într-un cort amenajat după toate regulile tradiţiei rome, o fată de etnie romă îi aşteaptă pe doritori să le citească viitorul.
În anul 1971, într-un congres care a avut loc la Londra, reprezentanţi ai romilor din întreaga lume au decretat data de 8 aprilie Ziua Internaţională a Romilor, reper care avea să devină an de an un prilej de afirmare a propriei identităţi, scrie Mediafax.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: