Scriitoarea Azar Nafisi spune că războiul Iran-Israel ascunde problemele interne ale ambelor țări, potrivit ANSA.
„Citește periculos”: ultima sa carte, publicată de Adelphi, are deja un titlu explicativ. Cu capodopera „Citind Lolita în Teheran”, publicată cu succes acum 21 de ani, a devenit celebră și în Italia, dar Azar Nafisi, una dintre cei mai cunoscute scriitoare iraniene, are capacitatea comunicativă de a fi conectată cu întreaga lume și vocea sa este printre cele mai ascultate din diaspora iraniană.
„Sunt îngrijorată, pentru prima dată, ca niciodată până acum, suntem la un vârf de periculozitate nemaivăzut până acum, suntem la marginea unui război”, spune autoarea, în vârstă de 76 de ani. care trăiește în America în exil de mulți ani, într-un interviu acordat agenției de presă italiene ANSA.
Temeri pentru familia din Iran
„Am mare anxietate pentru mine, pentru familia mea, dar nu numai evident, ceea ce vedem este o nebunie. Nu știu cât, în Iran, există această percepție, pe care o avem noi în Occident, dar în Iran de ceva vreme există un adevărat război împotriva oamenilor care i se opun, împotriva femeilor care ies pe stradă fără văl, persoanelor care dansează, tinerilor care protestează, ei duc o luptă incredibilă și non-violentă împotriva căreia regimul duce un război zilnic și despre care nu se vorbește, care provoacă victime și torturi”, adaugă scriitoarea, care a fost mereu o voce antagonistă la adresa Guvernului de la Teheran.
Potrivit scriitoarei Azar Nafisi, „există deja un adevărat război în Iran, atacul asupra Israelului este ceva convenabil și nu numai pentru ayatollahi: atât ei, cât și Netanyahu au probleme interne uriașe, care le pun în pericol puterea și, de aceea, cred că atacul acestor ore este o armă de distragere a atenției în masă pentru Iran și Israel”.
Războiul intern din Iran
Războiul intern, așa cum îl definește scriitoarea cu voce tristă, care este nevoită să ducă o viață foarte prudentă, "nu este deloc politic, este un război existențial al persoanelor care luptă pentru a trăi cu drepturi și în democrație. Atacurile cu drone par un joc video în comparație cu gloanțele pe care le primesc pe stradă elevii, fetele și mulți iranieni.
Aceste persoane sunt un simbol, un far pentru toți și automat o țintă: în fiecare țară, cei care se ocupă de libertate sunt în pericol, nu întâmplător femeile, minoritățile, intelectualii sunt atacați de regim. Dar ce vor face, mă întreb? Îi vor băga pe toți la închisoare? De aceea, în sufletul meu am încredere".
Azar Nasifi nu este doar autoare de bestselleruri, ci și activistă, cel mai recent apel al ei este alături de Societatea Pen Americană pentru a o elibera pe Narges Mohammadi, scriitoarea-activistă care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, care se află în închisoare în Iran.
Scriitoarea trăiește în SUA
Alături de civilii care au fost primele victime ale războaielor, de la ucraineni la palestinieni, Azar Nasifi s-a declarat neîncrezătoare cu privire la posibilitatea ca Trump să fie reales („americanilor poate că nu le este foarte clar, în comparație cu alte popoare care luptă pentru drepturi, pentru puterea democrației”).
„Mă simt aproape de cuvintele lui David Grossman și acționez în aceste vremuri periculoase pentru a le face ale mele: „nu deveni ca dușmanul tău”, încerc în fiecare zi să rămân eu însumi și să fiu în legătură cu lumea, care vrea să fie departe de război”, concluzionează Nasifi.
„Reading Lolita in Teheran” este, de asemenea, un film cu Golshifteh Farahani, Zar Amir-Ebrahimi și Mina Kavani și regizat de Eran Riklis ("The Lemon Garden"), o producție italiană (Minerva) și israeliană.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)