Editura Evenimentul si Capital

Povestea superbei Aylin Cadîr, exotica turcoaică de la Teatrul Național București

Autor: | | 2 Comentarii | 6108 Vizualizari

Este una dintre cele mai frumoase actrițe din tânăra generație. Trăsăturile sale asiatice, dar și talentul său au „branduit”-o ca vedetă a celui mai mare teatru din țară.

Ba râde, gângurind ca un cintezoi, ba cade pe gânduri. Se foiește pe canapea ca un copil neastâmpărat. Atrage privirile bărbaților ca un magnet senzual. E machiată minimalist. N-are nici gene și nici unghii false, cum se poartă astăzi. Nici n-are nevoie, că Dumnezeu sau Allah, sau amândoi, nici ea nu știe prea bine, i-au dat acel „je ne sais quoi”, mai pe românește „vinon’coa’”. S-a născut la Constanța, într-o familie de turci get-beget, a avut parte de o educație strictă și a ajuns să rupă inimi pe scena TNB cu prezența ei în piese în care joacă alături de actori uriași precum Ion Caramitru sau Horațiu Mălăele. Cadâna s-a măritat cu un român neaoș și are doi băieți pe care i-a botezat creștinește, dar și cu nume musulmane. Într-un fel, fermecătoarea Aylin Cadîr este exemplul viu al unei conviețuiri inter-etnice armonioase într-o lume care pune accent, din ce în ce mai mult pe conotațiile cuvântului „diversitate”.

Din Bașpînar la București

De unde până unde o turcoaică din Dobrogea, pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București? Ce vroia să se facă atunci când era mică? Râsul ei e ca un molipsitor gaz ilariant: „Când eram mică-mică vroiam să mă fac cântăreață, apoi am vrut să fiu Xena – prințesa războinică!”. Se referă la un celebru serial difuzat de Pro TV, la sfârșitul anilor ’90.

Aylin Cadîr s-a născut la Constanța, dar unde a copilărit și învățat? „Așa e! La Constanța am venit pe lume și, când nu eram la școală – unde a învățat și Gică Hagi – mergeam la bunici, în comuna Fântâna Mare, pe turcește Bașpînar, de lângă Cobadin. Facultatea de actorie am terminat-o, în 2008, la Hyperion”, te lămurește repede frumoasa actriță.

Că tot veni vorba, cum a fost admiterea la facultate și cum au privit-o profesorii pe micuța turcoaică? Aylin se înfrigurează și se înfășoară într-un șal, cum altfel, turcesc: „Aveam emoții așa de mari, că greu îmi mai aduc aminte... Eram mulți pe loc... Cu profesorii n-aș putea să zic că am avut brațele deschise. Eram atunci într-o trupă de fete, „Pops”. Profesorii mei, Catrinel Dumitrescu și regretatul Emil Hossu, nu mă încurajau, ci dimpotrivă. Considerau că-mi pierd timpul acolo în loc să-l folosesc mai mult la școală. Dar, în anul II, am renunțat la trupă”. Suspină, un pic.

„Școala Coranică” de la Fântâna Mare, alfabetul arab și limba turcă

Familiile musulmane sunt extrem de tradiționaliste. Părinții săi nu s-au opus alegerii sale neobișnuite pentru etnia din care face parte? Prinde bujori în obrăjori și spune că ai ei au fost foarte exigenți cu ea în copilărie, dar că a fost surprinsă atunci când le-a spus că vrea să participe la un concurs, în București, „Alege Asia”: „Aveam 16 ani și au văzut în asta o oportunitate. M-am dus la audiții cu tata de mână. Și mama, care era foarte strictă, că nu-mi dădea voie nici să plec din fața blocului, m-a încurajat”.

Bunicii săi din Bașpînar – sat 100% turcesc, cu doar câteva zeci de gospodării – oameni cu vederi mult mai tradițio naliste, cum au reacțio nat? Oftează: „Trăia doar bunica. Nini – adică bunică în limba turcă – care are acum 70 de ani, s-a bucurat”. Cum e viața într-un astfel de sat din Dobrogea rurală? Își aduce aminte de coplilărie: „Toate vacanțele mi le-am petrecut la Bașpînar. Acolo am făcut «Școla Coranică», unde am învățat alfabetul arab cu un hoge din Turcia”.

Și, cât de bine vorbește turcește? Seamănă turceasca din Constanța cu cea de la Istanbul? E sinceră și recunoaște că înțelege mai bine decât se exprimă în limba otomanilor: „ Nu mai am practica vorbirii. Dar am un prieten turc, care îi învață turca pe copiii mei. Cu el mai vorbesc, da’ mi-e incredibil de greu să-i explic o chestie cât de simplă...”. Mai adaugă că, la Istanbul, s-a înțeles cu conaționalii săi, dar că: „Noi avem cuvinte vechi pe care ei nu le au. Regionalisme. Da’ ne-am înțeles!”.

„Hollywood-ul înseamnă o mână de actori pe care sigur îi știi!”

Păi, atunci, nu a tentat-o niciodată o carieră în străinătate? Hollywood-ul e un miraj prea îndepărtat pentru tinerii actori români? E sceptică: „Nu știu cum e pentru alții, da’ pe mine nu mă interesează. N-aș lăsa aici totul ca să merg într-un loc străin unde nu știu pe nimeni”. Mai zice că, pe de altă parte, poate juca în filme străine și din România: „Hollywood-ul este, de fapt, o mînă de actori pe care sigur îi știi. Sunt mult mai mulți artiști care fac filme la fel de bune. Uite, spre exemplu, Alfonso Cuaron a filmat și în Mexic, dar a făcut și Harry Potter! Nu tebuie să te muți din țara ta ca să faci un film”.

Recent s-au decernat premiile Oscar. Care au fost preferințele sale? Fermecătoarea Aylin Cadîr e toată numai un zâmbet. „Mie, «Roma», filmul lui Cuaron, mi-a plăcut cel mai mult. Te-ai fi așteptat de la un film autobiografic să afli mai multe despre el. Pe când aici personajul principal e menajera familiei sale”, își explică actrița preferința. Apoi, se fălește: „Ca dovadă că am gusturi bune filmul a luat Oscar-ul pentru imagine, regie și cel mai bun film străin!”.

La Hollywood e prea multă diversitate

Dar jurizarea n-a fost și nu este influențată de regulile așanumitei „corectitudini politice”? Aylin strâmbă din năsucul cârn: „Eu cred că anul acesta a fost foartă multă politică. La ei, la americani, dar și la alții, sindicatele au o asemenea putere încât impun producătorilor multă diversitate. Trebuie să ai și un negru și un asiatic și un gay și, de ce nu, un travestit. E o părere personală care, iată, vine de la o minoritară”. Părerea sa e împărtășită de multă lume care s-a săturat de atâta „politically correctness”.

Care este, în opinia ei, condiția unui actor tânăr în România? Unde se câștigă mai mulți bani, în teatru, film, televiziune sau reclame? Artista Teatrului Național spune că se câștigă mulțumitor doar dacă le faci pe toate deodată: „Dacă ești bun, te vrea lumea și faci și bani!”. Mulți actori aleg să apară în reclame. Alții le refuză categoric. Ea cum se poziționează? Aici e tranșantă: „Eu refuz să fac reclamă în calitate de actriță. Fac «endorsement» doar ca Aylin Cadîr!”. Dar cum s-ar traduce Cadîr în românește, are vreo semnificație aparte? Se sparge de râs: „Înseamnă: «valoros»!”.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI