Evenimentul Zilei > International > Ayatollahul se încordează şi cere „moartea Americii”, „moartea Israelului”
Ayatollahul se încordează şi cere „moartea Americii”, „moartea Israelului”

Ayatollahul se încordează şi cere „moartea Americii”, „moartea Israelului”

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a evitat să se pronunţe pe tema acordului nuclear cu marile puteri, dar a promis continuarea "rezistenţei" împotriva politicilor "arogante" ale Washingtonului, cerând "moartea Americii" şi "moartea Israelului", potrivit Fox News.

"Fie că acest acord nuclear va fi aprobat sau respins de liderii politici, noi nu vom înceta niciodată să ne susţinem prietenii din regiune şi poporul Palestinei, al Yemenului, Irakului, Bahrainului şi Libanului. Nici măcar după acest acord politicile noastre faţă de aroganţa Statelor Unite, care urmăresc supunerea Iranului, nu se vor schimba", a declarat ayatollahul Khamenei într-o predică rostită sâmbătă într-o moschee din Teheran.

"Moarte Americii, moarte Israelului!", a adăugat liderul regimului islamist şiit de la Teheran.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian.