Evenimentul Zilei > Actualitate > Axel şi Lucky. „Medicii” pe patru picioare
Axel şi Lucky. „Medicii” pe patru picioare

Axel şi Lucky. „Medicii” pe patru picioare

O fundaţie din Sibiu are o metodă originală şi eficientă de a-i trata pe micuţii cu autism. Specialiştii îi lasă se se joace cu doi câini antrenaţi special să le fie de ajutor.

Când familia şi medicii nu pot comunica pentru a-i vindeca pe copiii autişti, atunci intervin Axel şi Lucky, doi câini din rasa golden retriever. Animalele sunt antrenate de o fundaţie din Sibiu ca să devină prietenii copiilor cu probleme speciale.
Unul dintre pacienţii patrupedelor a fost Bogdan (5 ani). În faţa pervazului, între cele două patrupede, copilul priveşte lumea de afară.
Prima îmbrăţişare
La un moment dat, Bogdan îşi cufundă faţa în blana lui Lucky. Scena se repetă zilnic, câinele fiind prima fiinţă îmbrăţişată de micuţul sibian. Prima îmbrăţişare a loc acum an. Până atunci, Bogdan nu a privit nimeni ochi. Nici măcar pe propriii părinţi. "Când l-am adus prima oară pe Bogdan în camera de terapie cu câini, a coborât singur până la nivelul ochilor lui Lucky şi l-a privit insistent. Nu ne-a venit să credem", povesteşte Alexandra Nicula Stăncescu, de la Fundaţia "Un copil, o speranţă" din Sibiu, pedagog specializat în Analiza Comportamentală Aplicată.
Într-o zi, în timpul următoarelor şedinţe, în camera de terapie se făcuse prea cald. Alexandra a deschis geamul. Bogdan s-a aşezat cu bărbia pe pervaz, iar Lucky s-a ridicat în labele din faţă pe pervaz, lângă el. Imediat, Bogdan şi-a afundat nasul în blana câinelui, apoi şi-a trecut mâna după spatele său şi au rămas îmbrăţişaţi, copil şi animal, cu ochii în zare. Până atunci, Bogdan nu mai luase în braţe pe nimeni, nici măcar pe mama sa.
Primele cuvinte
Un alt caz a fost cel al lui David (5 ani). El a fost, acum un an, chiar primul copil cu autism care i-a cunoscut pe Axel şi Lucky. Era mut. În cateva şedinţe, a rostit numele lui Axel. "Încerca să-i dea de mâncare, dar câinele nu venea. I-am spus că trebuie să-l strige, ca să vină. Şi l-a strigat", povesteşte Alexandra. David vorbeşte, acum, aproape normal.
Alexandra, studentă în ultimul an la Neuropsihiatrie, i-a crescut pe cei doi câini pentru a aplica terapia canină asupra nepoţelului ei, diagnosticat tot cu autism. "Câinii îi privesc pe toţi copiii la fel, indiferent de statutul social, dizabilitate sau boală, indiferent de cum arată", explică fata.
A crescut numărul copiilor cu nevoi speciale
La finele anului trecut, 126 de copii din judeţul Sibiu erau diagnosticaţi cu autism sau sindromul Down. Numărul este în creştere: în 2006, numărul micuţilor cu astfel de probleme era de 76. În acest sens, reprezentanţii centrul de recuperare al Fundaţiei "Un Copil, O Speranţă" speră să li se aprobe o finanţare de 250.000 de euro pentru extinderea capacităţii. Acum, centrul are doar 45 de locuri. Din 2006, de la înfiinţare, aici s-a reuşit recuperarea a 71 de copii cu probleme psiho-neuro-locomotorii.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: