Axa Scholz - Macron: Acorduri și fricțiuni între cele două puteri economice europene

Emmanuel Macron, vizită de stat în Germania. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cancelarul german Olaf Scholz l-a primit la Berlin pe președintele francez Emmanuel Macron. În timpul celei de-a patra vizite în Germania, liderul francez a împărtășit îngrijorările sale cu privire la Europa.

Vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Berlin, a patra în Germania în acest an, vine într-un moment foarte delicat, întrucât situația dintre Iran și Israel este la un pas de escaladare. Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat necesitatea unei încetări a focului, iar Macron a promis, de asemenea, că va sprijini Israelul prin creșterea prezenței militare franceze în Orientul Mijlociu.

Macron a avertizat că UE se află într-o situație foarte precară și "ar putea muri", dacă nu își consolidează piața unică și nu rezolvă fragmentarea care provoacă fricțiuni între statele membre. Președintele francez a spus că, dacă Uniunea nu acționează acum, în ceea ce privește reforma reglementărilor, Europa va trebui să implementeze un plan de salvare peste cinci sau zece ani. Cele mai puternice două economii ale Europei sunt, de asemenea, în contradicție cu privire la modalitatea de a proceda cu tarifele Chinei asupra vehiculelor electrice (EV).

Scholz și Macron, neînțelegeri tot mai vizibile

Macron a declarat că sprijină planurile UE de a introduce taxe pe vehiculele electrice din China, în timp ce Scholz acționează cu prudență, îngrijorat că tarifele ar putea perturba industria auto, de care economia germană este puternic dependentă.

Mulți producători auto germani cer Germaniei să voteze împotriva taxelor suplimentare pe importuri, în timpul votului UE de vineri. Scholz pledează pentru un dialog deschis cu China, care ar putea să răspundă cu măsuri comerciale dure din cauza tarifelor ridicate.

Uniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

Macron a mai afirmat că UE trebuie să acorde prioritate apărării și securității și "să accelereze capacitatea de inovare", deoarece riscă să rămână în urmă față de unele puteri mondiale, precum China și Statele Unite. El a declarat că bugetul actual nu este eficient și că, dacă Europa nu va reuși să garanteze un viitor mai bun tinerilor și să progreseze mai rapid în tranziția la energia verde, economiile vor continua să stagneze.

În timp ce Scholz se luptă cu o nemulțumire tot mai mare în rândul alegătorilor săi, mulți se întreabă dacă va putea supraviețui până la alegerile federale programate pentru sfârșitul anului viitor. Și, dacă nu, cum va continua prietenia franco-germană fără Scholz la cârmă. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului federal, liderii au vorbit și despre evoluția situației din Orientul Mijlociu și s-au coordonat asupra problemelor care vor face obiectul următoarei reuniuni a Consiliului European, de la jumătatea lunii octombrie.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / it.euronews.com