Axa America - Europa, erodată de scandalurile de spionaj

Axa America - Europa, erodată de scandalurile de spionaj

Dezvăluirile despre spionarea președinților Franței vin după cele privind ascultarea telefonului Angelei Merkel de către NSA și spionarea unor companii și guverne de către serviciul american în colaborare cu cel german

Parisul a fost zguduit, ieri, de o serie de documente Wiki- Leaks care dezvăluie că ultimii trei președinți ai Franței și mulți dintre colaboratorii lor au fost spionați de serviciul secret american NSA. Perioada în care Palatul Elysée a fost supravegheat se întinde cel puțin între 2006, în perioada ultimului mandat al lui Jacques Chirac, și luna mai 2012, imediat după instalarea lui François Hollande, trecând prin președinția lui Nicolas Sarkozy.

Cele mai importante documente obținute de Wiki- Leaks constau în cinci rapoarte de analiză redactate de NSA, intitulate „Global SIGINT Highlights”.

Toate sunt clasate TOP SECRET și erau destinate exclusiv responsabililor NSA și comunității americane de informații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președinții spun lucruri trăsnite

Din ele aflăm cum Chirac și-a impus candidatul ca secretar general adjunct al ONU. Sau că ministrul francez de Externe de atunci avea „o înclinație de a face declarații inexacte sau inoportune”. Mai aflăm că, în 2008, Sarkozy credea că el este singura persoană în stare să rezolve criza globală, sau că, în 2010, se plângea că Washingtonul refuză un acord bilateral asupra informațiilor, pentru că „SUA doresc să spioneze în continuare Franța”.

Nu conținutul informați ilor a iritat însă Parisul, ci faptul că a fost supravegheat. Președintele Hollande, care a denunțat o „breșă de securitate inacceptabilă” a reunit Consiliul de Apărare. Ministerul francez de Externe a convocat-o pe ambasadoarea americană Jane Hartley pentru a-i remite o notă de protest. O discuție telefonică între Hollande și Obama urma să aibă loc la orele serii.

Toată lumea spionează

Washingtonul a comentat sec: „Statele Unite nu vizează și nu vor viza comunicațiile președintelui Hollande”.

Nu este primul scandal de spionaj care zguduie legăturile Statelor Unite cu principalii săi aliați europeni. În toamna lui 2013, au apărut dezvăluiri similare despre liderii de la Berlin. Însuși telefonul mobil al lui Merkel era ascultat de NSA.

Iar în aprilie anul acesta, au apărut dezvăluiri despre o colaborare între NSA și serviciul secret german (BND) pentru spionarea unor companii (Airbus sau Belgacom), guverne, precum cel austriac, sau chiar Comisia Europeană. Viena și Bruxelles-ul au depus plângere împotriva guvernului german.