Inițiatorul legii consilierii psihologice a gravidelor, Sulfina Barbu: "Avortul să fie un accident, nu o practică"

Inițiatorul legii consilierii psihologice a gravidelor, Sulfina Barbu: "Avortul să fie un accident, nu o practică"

Pentru că româncele continuă să folosească, pe scară largă, avortul ca metodă de contracepţie, deputaţii propun să fie consiliate psihologic. ONG-urile critică dur demersul.

Propunerea a doi deputaţi PDL de consiliere psihologică a gravidelor, care vor să facă un avort, a încins spiritele. ONG-urile cer ca legea să nu intre în vigoare, în timp ce preoţii o susţin cu toate forţele. În timpul consilierii, femeilor ar urma să li se arate fotografii şi înregistrări ale unui avort şi să fie informate privind alternativele: adopţia ori asistenţa maternală.

Iniţiatorii legii spun că demersul lor e necesar. "Plecând de la o realitate - avem un număr mare de avorturi - ne-am gândit că e important să existe consiliere pentru ca femeile să ştie ce riscuri implică o întrerupere de sarcină. Nu înseamnă că interzicem avortul. Nu voi fi niciodată de acord cu asta. Însă în anul 2012 avortul trebuie să fie un accident în viaţa unei femei fertile, nu o practică", argumentează unul dintre iniţiatorii legii, deputatul Sulfina Barbu.

"Legea nu va rezolva criza demografică"

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea este criticată aspru de 21 de organizaţii neguvernamentale, care au înaintat chiar o scrisoare ministrului Sănătaţii, căruia îi cer să dea aviz negativ legii.

"Nu va scădea numărul avorturilor şi nici nu se va rezolva criza demografică a României. Să luăm exemplul unei femei de la ţară, obligată la cel puţin trei drumuri: o dată să i se confirme sarcina, a doua oară la şedinţa de consiliere, iar după cinci zile să revină la chiuretaj", explică avocata Iustina Ionescu, purtătorul de cuvânt al celor 21 de organizaţii. Medic: consilierea nu e manipulare

Şeful Clinicii de obstretică-ginecologie a Spitalului Universitar "Elias", Radu Vlădăreanu, crede, în schimb, că iniţiativa e normală.

"Valul de avorturi cu care se confruntă ţara noastră e o consecinţă a restricţiilor din comunism. Consilierea psihologică e o necesitate, nu o metodă de manipulare. Nu cred că se încearcă specularea vulnerabilităţii femeilor prin prezentarea unor poze, prin informarea despre riscuri."

În ceea ce priveşte perioada de reflecţie de dinaintea luării deciziei, de cinci zile, prevăzută de iniţiativa legislativă, medicul spune că "depinde şi de sarcină... dacă se apropie limita legală, atunci n-o putem lăsa prea mult ".

În viziunea lui, consilierea psihologică, fie şi la un nivel minim, ar trebui să fie deja parte a responsabilităţii ginecologilor. "Eu nu mă grăbesc niciodată cu astfel de proceduri. Întotdeauna discut cu mama sau cuplul respectiv şi le dau timp de gândire", mărturiseşte doctorul. 21 de ONG-uri au făcut un cartel contra legii consilierii Citiți și:

  • "Avortul opreşte o inimă care bate"
  • De ce avorturile sunt mai sigure decât nașterile
  • Doctorii ar trebui să poată ucide bebelușii. Nou-născuții nu sunt persoane!"
  • Reportaj fără anestezie: Avortul, o despărţire în somn de copilul care moare înainte să se nască"