Avocaţii, despre modificările la Ordonanţa 50: Băncile să nu se îmbete cu apă rece
- Adam Popescu
- 6 octombrie 2010, 18:12
Avocaţii care vor să reprezinte clienţii băncilor în instanţă recomandă bancherilor să nu se îmbete cu apă rece chiar dacă noile amendamente din Ordonanţa 50 sunt clar în favoarea lor. Astfel, avocatul Marius Coltuc spune că aceste noi decizii nu sunt decât nişte propuneri şi mai este un drum lung până la ele să ajungă concretizare.
"Este clar că sunt nişte propuneri făcute în favoarea băncilor. Ce li s-a dat clienţilor - acordul tacit - este nimic. Tot ce contează sunt costurile. Acolo nu s-a realizat mai nimic", ne-a declarat Coltuc. La finele lunii septembrie, avocatul Marius Coltuc, în cadrul unui chat organizat de EVZ, a răspuns cititorilor că nu crede că "Parlamentul nu va modifica OUG 502010 în defavoarea clientului". "Nu cred că se va modifica OUG 50/2010 prin legea de aprobare în defavoarea dvs. În principiu legea ar trebui să nu retroactiveze, dar în OUG 50/2010 există un articol 37 litera b care prevede că se poate modifica marja fixă ca urmare a modificărilor legislative", spunea atunci avocatul. Citiţi şi:
- Ordonanţa creditelor a fost modificată în favoarea băncilor
Piperea îşi calmează clienţii După modificările aduse ieri OUG 50 de Comisia de Politică Economică, Marius Coltuc spune că debitorii vor trebui să de în judecată băncile cât mai repede pentru că, odată acţionate în instanţă se va judeca după vechea lege.
Casa de avocatură Gheorghe Piperea şi Asociaţii a trimis la rândul ei un punct de vedere clienţilor pe care-i reprezintă în care îi anunţă că modificările nu vor afecta procesele. "În cazul în care totuşi OUG 50/2010 va suferi modificările prezentate în presă, considerăm că acestea nu vor putea influenţa în sens negativ litigiile pe care urmează să le demarăm, deoarece OUG 50/2010 şi-a produs deja efectele în forma în vigoare la momentul de faţă", spun reprezentanţii casei de avocatură.
În concluzie, orice modificare a OUG 50/2010 va produce efecte doar în privinţa raporturilor juridice născute după intrarea în vigoare a acestei modificări, adică asupra contractelor de credit încheiate ulterior intervenirii modificării. Mai mult, temeiul legal al demersurilor judiciare nu este OUG 50/2010, ci alte prevederi legale care reglementează drepturile consumatorilor.
Pe de altă parte şi clienţii nemultumiţi din grupurile "bancare" sunt nemultumiţi de forma propusă de Comisia Economică din Camera Deputaţilor.
Clienţii luptă în continuare
Reprezentantul grupului de clienţi Volksbank, Adrian Paraschiv, critică propunerea Comisiei prin care îi sunt luate anumite puterii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). "Ce ne deranjează foarte tare este faptul că ANPC-ului i s-a luat puterea de a mai decide încheierea activităţii unei bănci. Şi băncile sunt tot societăţi comerciale şi ele ar treui să se supună aceloraşi reguli ca şi restul agenţilor economic", spune acesta.
Pe de altă parte, clientul spune că mai nou băncile îi cheamă pentru a negocia anumite condiţii contractuale şi când ajung acolo ofiţerii de credite le spun că oferta încă nu este valabilă, pentru că încă nu au primit acceptul "de la centru".
"Jocul acesta de-a şoarecele şi pisica nu este tocmai etic", spune Paraschiv.