Avocata lui Bica a fost reținută deoarece a periclitat urmărirea penală în caz

Avocata lui Bica a fost reținută deoarece a periclitat urmărirea penală în caz

Avocata Laura Voicu, reţinută pentru favorizarea infractorului, este acuzată că a periclitat desfăşurarea urmăririi penale într-un dosar în care a desemnat ca înlocuitor al său un avocat dintr-un barou nerecunoscut de autorităţile judiciare, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a inculpatei.

Procurorii au apreciat că, dacă avocatul desemnat de Laura Voicu ar fi participat la un număr important de acte din dosar, acestea ar fi trebuit refăcute pe motiv de lipsă a asistenţei juridice pentru inculpata vizată de acea anchetă, ceea ce ar fi dus la tergiversarea şi îngreunarea urmăririi penale. Potrivit Agerpres, "deşi avocat, inculpata nu numai că nu are nicio consideraţie pentru respectarea legalităţii, dar nu se dă în lături de la nimic pentru a-şi urmări propriile scopuri. Consecinţele faptelor sale, dacă inculpata ar fi reuşit în demersul său, ar fi fost extrem de grave. Printre altele, ar fi indus opiniei publice ideea că magistraţii procurori sunt în cel mai bun caz diletanţi, dacă nu chiar abuzivi în felul în care instrumentează cauzele penale şi, din acest motiv, inculpaţii împotriva cărora planează acuze de o gravitate extremă scapă de răspunderea penală", se arată în referat.

A ignorat puterea judecătorească

În opinia procurorilor, faptele penale îndreptate împotriva înfăptuirii justiţiei sunt extrem de grave, iar persoanele care săvârşesc astfel de infracţiuni subminează exercitarea uneia dintre cele trei puteri în stat, puterea judecătorească. Laura Voicu mai este acuzată că a încercat să-şi acopere adevăratele intenţii, având o atitudine care crea impresia că doreşte soluţionarea cu celeritate a cauzei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Folosind în mod nelegitim prerogativele profesiei de avocat, inculpata a creat, cu abilitate, aparenţele unei situaţii de legalitate, a disimulat adevăratele sale intenţii într-o atitudine pozitivă, de depunere de diligenţă în vederea desfăşurării cu celeritate a urmăririi penale, situaţie care a sperat să se întoarcă, asemenea unui bumerang, împotriva organelor de urmărire penală. Îndrăzneala sa este cu atât mai mare cu cât a imaginat acest scenariu pentru a acorda sprijin unui inculpat aflat în arest preventiv, cercetat de DNA pentru fapte al căror prejudiciu estimat este de ordinul milioanelor de euro", se mai arată în documentul citat.

Reținută pentru 24 de ore

Laura Voicu, care a fost şi avocata fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, a fost reţinută pentru favorizarea făptuitorului şi instigare la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi şi va fi prezentată vineri la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În dosar s-a dispus urmărirea penală faţă de Niculae Learciu, pentru exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi.

Potrivit unui comunicat al DNA , Laura Voicu, apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, arestată preventiv într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie, cunoscând faptul că Niculae Learciu nu deţine calitatea de avocat, fiind înscris în aşa-numitul "Barou constituţional", l-a desemnat pe acesta să participe la activităţi de urmărire penală ce urmau a se desfăşura la sediul DNA în dosarul nr. 189/ P/ 2012, precum şi, în repetate rânduri, în alte cauze.

A delegat un fals avocat

"Din dispoziţia inculpatei Voicu, Niculae Learciu a exercitat şi alte activităţi ce ţin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reţinere şi arestare preventivă, unde a acordat asistenţă juridică mai multor clienţi ai acesteia. În acest mod, cu referire la dosarul 189/ P/ 2012, Laura Voicu a creat condiţiile necesare pentru tergiversarea urmăririi penale, prin punerea procurorilor în situaţia de a proceda la refacerea actelor de urmărire efectuate cu inculpata din dosarul respectiv, lipsită de asistenţă juridică. Prin prezentarea lui Niculae Learciu ca avocat, Laura Voicu a urmărit şi posibila înlăturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate în urma desigilării sacilor în care acestea se aflau, întrucât această operaţie nu ar mai fi putut fi refăcută, iar lipsa apărării inculpatei arestate ar fi atras nelegalitatea obţinerii lor, cu consecinţa imposibilităţii utilizării acestora ca mijloace de probă în cauza nr. 189/P /2012 a DNA", se spune în comunicat.