O avocată din Baroul Iaşi e cercetată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), sub acuzaţia că ar fi pretins 15.000 de euro de la trei oameni de afaceri, pentru a interveni pe lângă un complet de judecată.
Lilieana Cremeniţchi şi cei trei oameni de afaceri au fost reţinuţi, marţi seară, iar ieri judecătorii Curţii de Apel au decis cercetarea lor în stare de libertate.
Bani cu împrumut
Procurorii DNA Iaşi susţin că Lilieana Cremeniţchi, avocat stagiar în Baroul Iaşi, ar fi luat bani de la Dragoş Dascălu, şef sector Iaşi la SC Viarom Construct SA, şi Gheorghe Apopi şi Nico lae Hogaş, administratorul, respectiv directorul SC Apopi&Blumen SRL, pentru a interveni pe lângă patru judecători de la Secţia Contencios-Adminsitrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Iaşi, unde soţul avocatul, Radu Cremeniţchi, a fost şef la Secţia Comercială.
Lilieana Cremeniţchi le-ar fi promis afaceriştilor că va obţine o hotărâre favorabilă în dosarul în care aceştia contestau o licitaţie de 6 milioane de euro, din fonduri europene, derulată de Primăria Golăieşti. Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii DNA Iaşi au demarat cercetările în dosar la sesizarea SRI şi STS.
În luna februarie, Lilieana Cremeniţchi le-ar fi telefonat patronilor celor două firme şi le-ar fi cerut bani, promiţându-le că vor obţine câştig de cauză în dosarul în care solicitau anularea definitivă a licitaţiei cu pricina, după ce Primăria Goleşti făcuse recurs la decizia Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. De altfel, Curtea de Apel Iaşi a dat un verdict favorabil celor două firme şi a anulat definitiv licitaţia.
În replică, avocaţii celor patru acuzaţi susţin că interceptările realizate de DNA sunt ilegale, iar cei 30.000 de lei pe care i-a primit Lilieana Cremeniţchi de la oamenii de afaceri au reprezentat un împrumut. "Avea nevoie de 15.000 de euro pentru un transplant hepatic pe care soţul ei trebuia să îl facă în Italia. Nu a fost vorba de vreo intervenţie pe lângă vreun judecător", a declarat avocatul Bogdan Luca.
Cei patru magistraţi de la Curtea de Apel Iaşi au refuzat orice comentariu pe marginea acestui subiect. "Colegii judecători au fost audiaţi de DNA ca martori în dosar, nu ştim ce au declarat, faza de urmărire penală e secretă", afirmă Aurel Dublea, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi.