Iranul continuă să facă afirmații false și deliberat înșelătoare în legătură cu prăbușirea zborului PS-752 al companiei aeriene ucrainene, inclusiv povestea potrivit căreia un operator de rachetă nervos „având numai șase secunde” pentru a lua decizia, a doborât din greșeală avionul, arată o analiză realizată de Stephen Bryen, expert în tehnologiile de apărate, pentru Asia Times.

Toate sistemele de apărare antiaeriană moderne sunt alcătuite din cel puțin trei părți, arată Bryen:

– unitatea de tragere care conține rachetele de apărare antiaeriană;

– un radar de culegere a datelor care baleiază o zonă vastă pentru a furniza o alertă timpurie privind amenințările potențiale;

– un radar de angajament, care depistează ținta și ajută la ghidarea rachetei.

Potrivit serviciilor de informații americane, la doborârea cursei PS-752 a fost folosit un sistem Tor, de fabricație rusă, care utilizează ambele tipuri de radare, arată analiza citată.

Echipamentul dispune de un sistem de comandă și control numeric modern și de un sistem IFF (Indentification Friend or Foe – identificare prieten sau inamic), ambele amplasate pe un vehicul cu șenile.

Întregul ansamblu este cunoscut sub indicativul TLAR, transportor, lansator și radar.

Iranul a cumpărat 21 de sisteme Tor în 2007.

Un operator radar nu poate pur și simplu să apese pe buton și să lanseze racheta. Este nevoie de cel puțin un minut, uneori un minut și jumătate, pentru a pregăti racheta de lansare.

Informațiile despre țintă trebuie conectate la una sau mai multe rachete antiaeriene și giroscoapele rachetelor să fie activate.

Povestea cu cele doar șase secunde pe care le-ar fi avut la dispoziție operatorul nu este credibilă, observă Stephen Bryen.

Chiar și sistemele cele mai moderne ruse, Pansir, S-300 și S-400 necesită unul sau două minute pentru pregătirea lansării.

În plus, un operator de rachetă nu este autorizat să tragă fără a fi obținut permisiunea comandantului său care, în general, nu se află în interiorul TLAR.

Iranul afirmă că nu a existat comunicație cu comandamentul, deci racheta a fost trasă fără autorizație. Or, nici un soldat, oricât de stupid ar fi el, nu ar risca să sfârșească în fața unui pluton de execuție pentru că nu a obținut autorizația de a lansa o rachetă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE