Avioanele Typhoon ale RAF din România ar putea declanșa al treilea război mondial
- Emanuel Nițulescu
- 10 aprilie 2024, 12:07
Șase Typhoon-uri ale RAF vor zbura alături de Forțele Aeriene Române pentru a controla flancul estic al NATO și a combate intrările neautorizate ale aeronavelor rusești în spațiul NATO, conform express.co.uk.
Fiecare avion Typhoon costă 73 de milioane de lire
Șase Typhoon-uri (Taifunuri) ale Forțelor Regale Aeriene britanice (Royal Air Force sau, pe scurt RAF) au fost trimise în România ca parte a rolului Regatului Unit în sprijinirea regiunilor de est ale NATO.
Aeronavele care valorează 73 de milioane de lire sterline fiecare, aparținând de Escadrila IX de bombardament a RAF de la Lossiemouth, se vor afla în România pentru următoarele patru luni.
Potrivit Guvernului britanic, trimiterea celor șase aeronave va implica și deplasarea a 200 de militari RAF de la Forța Aeriană Expediționară 140.
Cele șase avioane vor zbura alături de aeronave ale Forțelor Aeriene Române (FAR).
Avioanele britanice se vor afla la sol în așteptare, și vor participa la interceptările cu alertă de reacție rapidă a aeronavelor rusești aflate pe drum spre spațiul aerian NATO.
Typhoon, unul dintre cele mai importante avioane RAF
Vorbind despre desfășurarea celor șase aeronave și a personalului aferent, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps a spus că desfășurarea Forței Aeriene Expediționare a arătat angajamentul Regatului Unit față de NATO într-un an crucial pentru organizație.
El a declarat: „Desfășurarea noastră de poliție aeriană NATO ajută la menținerea în siguranță a cerului Europei și personal aduc un omagiu militarilor dedicați care îndeplinesc această misiune importantă. Gata pentru decolarea imediată, pentru următoarele patru luni, piloții Typhoon vor răspunde cu profesionalism amenințărilor și incidentelor, în sprijinul securității noastre colective. Arătăm amploarea angajamentului nostru față de NATO în cel de-al 75-lea an al său, cu desfășurări de forțe ca acesta și cu mii de militari care operează și fac exerciții în întreaga alianță pentru a menține Regatul Unit și aliații noștri în siguranță.”
Flancul estic al NATO acoperă o zonă foarte mare, întinzându-se de la Oceanul Înghețat, până la Marea Neagră, iar sarcinile RAF acolo urmează să înceapă săptămâna aceasta și să dureze până în august.
Ca parte a sarcinilor lor, avioanele vor trebui să decoleze pentru a intercepta aeronavele rusești care nu vor să comunice cu agențiile regionale de trafic aerian din teritoriile controlate de NATO.
Typhoon-urile vor proteja granițele NATO
Scopul acestor interceptări este de a menține securitatea aeriană și de a proteja granițele NATO și ale țărilor care o formează.
Discutând despre operațiune, comodorul aviatic Martin Cunningham a explicat că RAF a fost mândră să se întoarcă în România și să demonstreze „puterea” Marii Britanii.
Asistentul Șefului Statului Major al Operațiunilor a declarat: „Forța Aeriană Regală este foarte mândră să revină în România, ca parte a contribuției Marii Britanii la NATO, lucrând cu colegii noștri români. Prezența noastră aici este un alt exemplu al angajamentului ferm al Marii Britanii față de NATO și pentru RAF este o nouă demonstrație a capacității noastre de a dovedi puterea noastră aeriană.
Ca la fiecare operațiune, a existat un efort enorm de pregătire pentru a ajunge în acest punct: de la deplasare, la livrarea de echipamente, la pregătirea personalului nostru expediționar al forței aeriene și, bineînțeles, pregătirea sosirii escadronului de Typhoon-uri pe aerodromul românesc.
Doresc să le mulțumesc sincer tuturor celor implicați în efortul herculean de a asigura o participare la misiune fără probleme și le doresc o implementare cu succes a măsurilor de siguranță aeriană.”