Aproape 80 de rebeli sirieni afiliați turcilor au fost uciși luni în urma unor lovituri aeriene atribuite Rusiei împotriva taberei lor  de antrenament din Idlib. Este cea mai gravă escaladare din această regiune din ultimele opt luni.

La Idlib, Putin și Turcia au negociat mai multe încetări ale focului și un armistițiu a avut loc din martie, în ciuda ciocnirilor sporadice.

Atacurile aeriene, atribuite Moscovei de un oficial rebel și de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), au vizat o tabără de antrenament a Faylaq al-Sham, unul dintre principalele grupuri rebele siriene sprijinite de Turcia vecină.

Atacurile au ucis „78 de combatanți” și au rănit alți o sută în regiunea Jabal al-Duayli, foarte aproape de granița cu Turcia, potrivit directorului Observatorului, Rami Abdel Rahman. Unii dintre răniți sunt „în stare critică”, iar bilanțul acestui masacru ar putea crește.

În orașul Idlib, zeci de oameni au participat la înmormântarea celor uciși, cu o rugăciune colectivă în fața sicrielor aliniate.

„Parte integrantă a seriei crimelor rusești”

„Bilanțul este cel mai greu de la intrarea în vigoare a armistițiului” în Idlib, a spus Abdel Rahman. Zeci de luptători se aflau în resdpectiva tabără în momentul atacului.

Într-un comunicat, Frontul de Eliberare Națională, o coaliție de grupări rebele afiliate Ankarei și din care face parte Faylaq al-Sham, a recunoscut moartea „unui număr mare” de membri ai săi, denunțând o „crimă odioasă care este o parte integrantă a seriei crimelor rusești ”și a promis represalii, scrie Boursorama.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE