Avertismentul unui magistrat italian: Pandemia, o șansă nesperată pentru mafioți

 Mafia italiană pare să se fi dumirit mult mai repede dect statul Italian în ceea ce privește riscurile dar și oportunitățile pe care oferă pandemia. Site-uk spaniel abc.es i-a luat un interviu unui celebru magistrat italian implicat de ani buni în lupta cu Mafia. Analiza pe care o face  Nicola Gratteri. Iată cum vor mafioții să punămm mâna pe cele mai rentabile firme din Italia

“Nicola Gratteri (născut la Gerace, Reggio Calabria, în 1958) este astăzi cel mai popular și admirat magistrat din Italia, pentru lupta sa neobosită împotriva mafiilor, în special a celei numite 'Ndranguetta, care este cea mai puternică. Aceasta este considerată prima bancă italiană pentru lichiditățile sale impresionante: 60.000 de milioane de euro în numerar. Ea controlează o mare parte din traficul de cocaină din lume.

Nicola Gratteri trăiește în locuuințe păzite 24 de ore din 24 și  călătorește cu mașini blindate.  ARe escortă de 30 de ani. El este succesorul unor magistrați legendari precum Falcone și Borselino, uciși de mafie. Gratteri nu este atașat de niciun curent al magistraturii. Își dedică viața luptei pentru justiție și combaterii criminalității organizate, inoculând respectul său pentru justiţie şi legalitate noilor generații. A scris mai multe cărți pe această temă. În această luptă împotriva mafiei, Nicola Gratteri se află în fruntea a aproximativ douăzeci de magistrați, în calitate de șef al urmăririi penale din Catanzaro, capitala provinciei omonime și a regiunii Calabria. Într-un interviu telefonic la șapte dimineața, ne-a vorbit despre mafie în vremea coronavirusului și despre oportunitatea pe care această criză o oferă crimei organizate.

 

Reporter: Au fost atacuri la supermarketuri. Există riscuri de revolte? În spatele acestora se află crima organizată?

Nicola Gratteri: Aceste atentate la supermarketuri au fost organizate de persoane care au interesul să amplifice confuzia, creând dificultăți pentru democrație și conviețuirea civilă. De multe ori aceste atentate la supermarketuri nu sunt făcute de nevoie. Nu sunt oameni cu adevărat flămânzi. Asta se numește aroganță și dorinţa de a nu respecta regulile.

Dar există o realitate: sunt multe familii care trăiesc acum fără bani, deoarece cei care au muncit la negru nu primesc nimic (sunt aproape patru milioane de oameni).

Statul trebuie să acționeze imediat prin intermediul municipalităților pentru a le da bani celor care sunt acum șomeri sau celor care lucrau la negru. Dacă nu se va face acest lucru, vom face jocul crimei organizate. Mafiile sunt prezente atunci când există o ocazie să câștige bani și să a gestioneze puterea. Pentru ele, apariția coronavirusului este o mare oportunitate cu scopul de a ajunge la un consens și de a apărea ca nişte binefăcători pentru cei care au trăit întotdeauna din munca la negru.

Reporter: Cum exploatează mafiile acest consens?

Nicola Gratteri: La momentul votării, acești oameni săraci vor vota candidatul ales de șeful mafiei. O vor face cu o mai mare motivație și convingere decât au făcut-o înainte. La fel cum a făcut El Chapo în Mexic: a ucis mii de oameni, a traficat mii de tone de cocaină, dar în același timp a construit spitale. Asta l-a făcut să fie văzut de oameni ca un binefăcător. Nu trebuie să comitem această greșeală.

 

Reporter: Nu există riscul ca banii pe care statul să îi va distribui să fie folosiți într-un fel de aceste mafii?

Nicola Gratteri: Banii trebuie să ajungă imediat în mâinile celor care au nevoie. Dar trebuie controlată situaţia. Primarii trebuie să verifice bine dacă aceia care cer bani sunt într-adevăr săraci, pentru că există riscul ca aceste sume să ajungă la prietenii prietenilor. Primarul delincvent, primarul care manevrează banii ilegal, ce face? El dă banii cui îi convine, doar alegătorilor săi.

Reporter: Cu uzură mafiile au făcut întotdeauna profituri bune. Cum vor profita de criză acum?

Nicola Gratteri: Marele obiectiv al mafiei nu este să se îmbogățească prin aceste mijloace, ci să se asigure că, în final, comerciantul sau omul de afaceri căruia i-a împrumutat banii cu o dobândă mai mică decât băncile se vor vedea obligaţi să renunțe la afacerile lor. În acest fel, mafiile vor menține această activitate comercială, dar o vor folosi pentru a spăla banii murdari proveniţi, de exemplu, din traficul de cocaină.

Reporter: Pandemia a paralizat şi traficul de droguri?

Nicola Gratteri: Acesta a încetinit puțin, mai ales în ceea ce privește sosirea în America de Sud a substanțelor chimice utilizate pentru fabricarea cocainei. În ultimii ani, aceste produse au venit în cantitate mare din China. Acum ele ajung cu dificultate. Dar văd că pe piață, în piață, prețul cocainei nu a crescut. Asta înseamnă, ținând cont de legile pieței, că există o cantitate mare de cocaină stocată gata de a fi introdusă pe piață. Săptămâna trecută, 500 de kilograme de cocaină au fost confiscate dintr-un depozit din Calabria. În Spania există colonii de columbieni care au depozitate tone de cocaină pentru a fi introduse pe piața europeană.

Reporter: Ce rol joacă Spania pe piaţa drogurilor?

Nicola Gratteri: Am făcut multe investigații cu poliția spaniolă. Am văzut că fenomenul este destul de răspândit în Spania, chiar și ca țară de tranzit pentru cocaină în Europa. Spania reprezintă o forță mare pentru interesele cocainei în Europa.

 

Reporter: În cartea dvs. despre ‘ndrangheta, "Fiumi d’Oro" ("Râurile de aur") estimați că aceasta facturează 43.000 de milioane de euro; din această sumă, cel puțin 75% îi reinvesteşte în economia legală. Cum va profita de lichidităţile sale extraordinare cu actuala criză?

 

Nicola Gratteri: Ei sunt cei care au cele mai multe lichidităţi. A avea bani în numerar înseamnă a avea o putere mare și a fi capabil să cumperi ce doreşti lăsând puţine urme. În general, mafiile italiene și în special 'ndrangheta și Camorra sunt foarte prezente și foarte curajoase în domeniul horeca: cumpără și administrează baruri, restaurante, pizzerii, hoteluri ... Și, de asemenea, în construcții. Mafioţiii vizează persoane diferite, ei pot fi finanțatori, avocați ... care te pot avea în serviciul lor. Asta a înseamnă că piața legală este drogată. Imaginați-vă, dacă această Europă în timp de urgență nu reușește să se unească, cum va face un front unit în momente de normalitate pentru a contrasta cu mafiile, în special cu cele care trafichează cocaină şi care cu lichidităţile lor cumpără tot ce vor în Europa.

Reporter: Astăzi, mafia este aparent mai puțin violentă, dar mai bogată și mai puternică...

Nicola Gratteri: Mafia evită să comită asasinate pentru a trece neobservată. Când se abordează problema mafiei din Europa centrală și de nord, unii nu cred că această problemă există. O neagă. Și aceasta este o mare problemă pentru noi, pentru investigaţiile din Europa: statele europene cred că mafia nu există pentru că nu asasinează. Dar mafiile din Europa, din Spania, din Portugalia, Germania, Belgia, Olanda, Franța ... nu fac altceva decât să investească, să vândă cocaină și cu aceşti bani, miliarde de euro, ele cumpără ceea ce vor.

Reporter: Cât de importantă este ‘ndrangheta în Spania, ca principală mafie italiană?

Nicola Gratteri: Este puternică și prezentă, deoarece ‘ndrangheta va cumpăra cocaină în Spania și va şi investi aici.

Reporter: Care este astăzi identitatea mafiotului din noua generație?

Nicola Gratteri: Astăzi, mafioţii trăiesc printre noi. Nu au nicio legătură cu ceea ce erau acum patruzeci de ani. Atunci trăiau închiși, erau capabili să trăiască ani de zile într-un buncăr, cu mari privaţiuni și suferințe. Mafioţii de astăzi vor să ducă o viață bună, cu confort, să călătorească ... Din acest punct de vedere, sunt mai vulnerabili, sunt mai puțin duri.

Reporter: Dacă reciclarea banilor murdari internaţionali este o problemă serioasă, de ce nu este posibilă combaterea ei la nivel planetar?

Nicola Gratteri: S-ar putea face multe dacă puterea politică ar dori-o. Dar de multe ori puterea politică trebuie să îşi urmărească marile interese. Combaterea spălării banilor necesită un sistem judiciar dur și puternic. În momentul în care creezi acel sistem, cu un cod penal serios și eficient, nu îl poţi utiliza doar pentru spălarea banilor, lăsând la o parte alte tipuri de infracțiuni. Banii negri și toate tipurile de infracțiuni trebuie să fie incluse. Dar puterea reală nu vrea să fie controlată.

Reporter: Există o dezbatere permanentă privind legalizarea drogurilor. Scriitorul Roberto Saviano propune legalizarea cocainei și a drogurilor ușoare pentru combaterea și eliminarea clanurilor. În schimb, dvs. sunteți un luptător puternic împotriva legalizării, considerând că statul nu poate legaliza ceva care face rău. Având în vedere experiența dvs., ce le-ați spune celor care pledează pentru legalizare?

Nicola Gratteri: Celor care propun legalizarea, le spun să meargă în centrele unde există dependenți de droguri și comunități terapeutice și să privească în ochii dependenților de droguri. Acolo sunt cele mai bune mărturii, cei mai buni experți și cunoscători ai dependenței de droguri; niciun savant sau profesor nu poate oferi o opinie mai bună. Am studiat bine subiectul. Dacă drogurile s-ar legaliza, ai putea merge la farmacie să cumperi un gram de marijuana şi ai plăti12 euro. Dacă recurgi la piața neagră, te-ar costa 4 euro... Apoi, există problema că piața care vinde marijuana vinde şi alte droguri: cocaină, heroină ... Legalizarea drogurilor nu rezolvă problema și s-a demonstrat și răul pe care așa-numitele droguri ușoare - care numai uşoare nu sunt - îl pot face creierului.

Reporter: V-ați dedicat întreaga viață combaterii crimei organizate, plătind un preț ridicat, deoarece trăiți în custodie permanentă. Cine câștigă partida: statul, legalitatea sau mafiile?

Nicola Gratteri: Încerc să fiu realist și trebuie să spun că, în general, lucrurile se leagă în acest jocl. În Calabria, facem pași împotriva ‘Ndrangueta.. Vreau să stimulez puterea politică să fie realistă și să aibă curajul și voința de a crea sisteme judiciare europene proporționale cu realitatea cotidiană.