Avertismentul teribil al președintelui Microsoft! Ne îndreptăm rapid spre "societatea supravegherii în masă"
- Ovidiu Drugă
- 28 mai 2021, 20:31
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează că până în 2024 viața oamenilor va deveni asemănătoare cu cea descrisă în cartea lui George Orwell, dacă parlamentarii nu vor proteja prin legi publicul împotriva Inteligenței Artificiale,/
Vorbind la BBC Panorama, Brad Smith a avertizat că Inteligența artificială poate obține un număr imens de date despre fiecare dintre noi și le poate folosi pentru a obține rezultatele dorite de cei care o controlează.
Cum monitorizează regimul comunist chinez populația
Oricât ar părea de pesimist, Brad Smith știe ce vorbește.Jurnaliștii BBC de la Panorama au descoperit dovezi „șocante și îngrozitoare” care arată că autoritățile din China folosesc inteligența artificială pentru a-și monitoriza populația. Beijingul deține chir și o tehnologia care pretinde că poate să „recunoască emoțiile” unei persoane și, pe această cale, să-i determine vinovăția.
Un inginer de software, care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea, le-a mărturisit jurnaliștilor britanici că a participat la instalarea acestui sistemul în secțiile de poliție din provincia Xinjiang, o provincie în care trăiesc 12 milioane de uiguri, în principal musulmani.
„Am plasat camera de detectare a emoțiilor la trei metri de subiect. Este similar cu un detector de minciuni, dar aceasta este o tehnologie mult mai avansată.
Sistemul este folosit pentru a confirma prejudecățile autorităților fără nicio dovadă credibilă. Scorul computerului arată că suspectul este periculos, prin urmare el trebuie să fie vinovat de multe fapte care nu au fost încă mărturisite. '
Date fiind "avantajele" pe care astfel de sisteme le oferă în ceea ce privește controlul populației, dar și aplicațiile militare, China încearcă să devină lider mondial în dezvoltarea inteligenței artificiale până în 2030. De altfel, China comunistă a obșinut în 2019 mai multe brevete legate de Inteligența Artificială decât SUA.
Viața noastră nu va mai avea secrete pentru Inteligența Artificială
Pe lângă sistemele care "recunosc emoțiile", Inteligența Artificială ne poate urmări pas cu pas în viața de zi cu zi. E vorba de software-ul de recunoaștere facială. Acesta se bazează pe faptul că fiecare figură umană are aproximativ 80 de puncte nodale unice (ochi, nas, obraji și gură) care disting o persoană de alta.
O cameră video digitală măsoară distanța dintre diferite puncte de pe fața umană, de pildă lățimea nasului, distanța dintre ochi și linia maxilarului. Setul de informații biometrice despre o anumită persoană primește un cod numeric unic care poate fi apoi legat cu un cod de potrivire extras dintr-o fotografie anterioară.
Acest sistem de recunoaștere facială este conectat la milioane de camere de supraveghere din China și poate fi folosit de inteligența artificială pentru a urmări pas cu pas orice persoană.
Experții consideră că tehnologia de recunoaștere facială va depăși în curând tehnologia amprentelor digitale ca fiind cel mai eficient mod de identificare a oamenilor.
Occidentul nu e scutit de astfel de riscuri
Dacă ne gândim la cantitatea imensă de date pe care o pot obține despre noi giganții tehnologici, putem înțelege că de societatea bazată pe supraveghere în masă nu vom mai scăpa la fel de ușot ca de "societatea socialistă multilateral dezvoltată".
Președintele Microsoft e și el de aceeași părere, deși n-a cunoscut "binefacerile" sistemului comunist.
"Îmi amintesc în permanență de lecțiile lui George Orwell din cartea sa "1984". Știți că povestea fundamentală ... era despre un guvern care putea vedea și auzi tot ceea ce făcea și spunea. Tot timpul. Ei bine, asta nu s-a întâmplat în 1984, cum prevedea Orwell, dar, dacă nu suntem atenți, s-ar putea întâmpla în 2024”, susține Brad Smith potrivit Daily Mail.