Criza provocată de pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat, iar virusul se transmite foarte repede, în comunitate motiv pentru care populația trebuie să respecte regulile de protecție sanitară, susține medicul Miljana Grbic, reprezentantul OMS în România.
Miiljana Grbic a vorbit despre criza provocată de noul coronavirus în România, arătând că reacția autorităților a fost timpurie și astfel au reușit să țină sub control epidemia şi să prevină supraaglomerarea spitalelor cu pacienţi infectaţi cu CoVID-19.
Potrivit spuselor sale, deși este normal și de înțeles că țările vor să repornească activităţile sociale şi economice, lumea trebuie să înțeleagă că virusul reprezintă încă un pericol de moarte.
„Dar lumea se află acum într-o fază foarte periculoasă, pentru că vedem că acest virus nu s-a schimbat, că acest virus încă se transmite foarte repede, încă reprezintă un pericol de moarte şi foarte multă lume la nivel mondial, inclusiv în România, încă este expusă. Acesta este motivul pentru care autorităţile române cer poporului să fie vigilent, adică să nu renunţe la aplicarea măsurilor de prevenţie de bază...”, a spus reprezentantul OMS.
Respectarea regulilor de protecție, obligatorie
Miiljana Grbic a recomandat populației să păstreze distanța socială, să poarte mască de protecție și, totodată să respecte regulile de igienă, spălatul pe mâini, tușitul în cot etc.
„Ştiţi am auzit de multe ori că această boală poate să fie uşoară, poate să fie moderată, dar poate fi şi gravă. Oamenii mor de această boală şi asta se poate întâmpla unui membru al familiei, unui prieten sau chiar şi vouă. Nu este, deci, momentul să ne relaxăm, ci trebuie să fim decişi să păstrăm controlul asupra sănătăţii noastre, să ne protejăm pe noi, dar să îi protejăm şi pe alţii”, a mai spus Miiljana Grbic.
Reprezentantul OMS a precizat că din observațiile de până la acest moment, numărul de cazuri de COVID-19 au crescut în Europa cu 10%, iar decesele au crescut cu 1%.
„Ceea ce ştim este că nu avem un leac pentru această boală şi nu avem nici vaccinul contra acestei boli. Încă aflăm lucruri noi despre virus şi despre boală. Este mai bine să spunem ceea ce ştim că funcţionează, adică aceste măsuri de protecţie care au fost recomandate de guvernele din toate ţările şi vreau să accentuez din nou că trebuie să aplicăm în continuare ceea ce ştim că funcţionează: distanţarea fizică, purtarea măştilor şi igiena mâinilor”, a mai spus reprezentantul OMS.
Este nevoie de o conducere unitară
Medicul a atras atenția că un pacient asimptomatic poate să transmită virusul și altor persoane, chiar dacă riscul este mai mic în cazul acestora, comparativ cu cei care prezintă simptomele bolii.
„Pe de altă parte, cei care sunt suspectaţi de infectare cu COVID-19 sau care au o formă uşoară a bolii trebuie să fie izolaţi în spitale COVID, în spaţii comunitare special amenajate sau acasă. Recomandăm această măsură, pentru a controla, pentru a opri răspândirea acestui virus. Dacă avem prea mulţi oameni cu simptome uşoare şi aceştia nu pot fi internaţi în spitale COVID, atunci este recomandat ca ei să fie izolaţi în spaţii nespecifice sau acasă. Desigur, starea lor de sănătate trebuie să fie monitorizată”, a precizat Miiljana Grbic.
Miiljana Grbic a precizat că pentru această boală, nu există un vaccin și nici un tratament, însă partenerii științifici cu care colaborează OMS lucrează pentru a dezvolta instrumente de diagnosticare, iar acest lucru presupune o gândire unitară la nivel global, o conducere unică.
„O conducere la nivel global presupune, în primul rând, o înţelegere din partea tuturor guvernelor că această pandemie nu va trece. (…) Dar, pentru această boală, nu avem un vaccin, nu avem un leac, încă lucrăm cu partenerii ştiinţifici şi cu alţi parteneri pentru a dezvolta instrumente mai bune de diagnosticare. Acestea sunt zonele care nu sunt explorate la maximum încă. De aceea este nevoie de o conducere la nivel global, a precizat reprezentantul OMS într-un interviu acordat Antena3.