Avertismentul Papei Francisc: „Pentru bătrâni există o eutanasie ascunsă”

Sursa foto: Arhiva EVZ

LA STAMPA (Italia), 27 septembrie 2021 - Papa Francisc îi avertizează pe tineri: feriți-vă de otrava de pe rețelele sociale și de știrile false. Deseori, persoanelor care navighează pe internet li se prezintă o imagine care nu este adevărată.

Apoi, Pontiful lansează un avertisment dur pentru a-i proteja pe bătrâni, pentru care există o eutanasie ascunsă. O afirmaţie pe care Papa Francisc a mai făcut-o şi în Mesajul pentru cea de-a XXXVI-a Zi Mondială a Tineretului (21 noiembrie 2021) și în timpul audienței cu participanții la adunarea plenară a Academiei Pontificale pentru Viață.

Odată cu Dicasteriul prezidat de Monseniorul Vincenzo Paglia, Pontiful relansează un apel pentru „existenţa unui sistem de sănătate gratuit” pe care unele țări îl au deja, „precum Italia și altele, dar pe care nu trebuie să-l piardă, deoarece astfel, ar avea acces doar cei care pot plăti”, şi doar ei „vor avea dreptul la sănătate”. Asistența medicală gratuită și accesibilă „ajută la depășirea inegalităților”, a explicat Papa Bergolio.

Apoi, pontiful a abordat subiectul delicat al persoanelor de vârsta a treia, spunând că în multe realităţi, persoanele în vârstă sunt considerate „deșeuri, deoarece nu sunt folositoare, însă ele sunt rădăcina înțelepciunii civilizației noastre”. Episcopul Romei vorbește despre „eutanasierea ascunsă, cea a medicamentelor: sunt scumpe și se prescriu doar pe jumătate, ceea ce înseamnă scurtarea vieții bătrânilor, o acţiune prin care negăm speranța”. Astfel, „viața este aruncată la coş, trebuie să fim atenți la această cultură a deșeurilor. Nu este o problemă care ţine de o lege sau de alta. Este problema deșeurilor”.

„Nu putem fi surzi”

„Criza pandemiei a făcut ca atât strigătul pământului, cât și cel al săracilor să răsune și mai puternic” - continuă el. ”Nu putem fi surzi la acest strigăt dublu, trebuie să-l ascultăm bine!”.

Papa Francisc subliniază că printre „victimele culturii deşeurilor se află copiii pe care nu vrem să îi primim, cu legea avortului care îi trimite înapoi la expeditor și îi ucide. Iar acest lucru a devenit normal, un obicei, un lucru foarte rău, o crimă. Este corect să omori o viață pentru a rezolva o problemă? Este corect să angajezi un asasin pentru a elimina o problemă?”, întreabă retoric Pontiful.

Papa Bergoglio condamnă încă odată „cultura deşeurilor” care îi afectează pe nenăscuți, persoanele în vârstă, pe cei care nu pot plăti pentru tratament acolo unde nu există un sistem de sănătate publică și avertizează: „Spitalele catolice nu își permit să meargă pe drumul deșeurilor”.

Papa Francisc mai observă: „Pe de o parte, suntem epuizați de pandemia Covid-19 și de inflația discursurilor pe această temă: nu mai vrem să auzim vorbindu-se despre asta și ne grăbim să trecem la alte subiecte. Dar, pe de altă parte, este esențial să reflectăm calm pentru a examina în profunzime ceea ce s-a întâmplat și pentru a întrezări calea către un viitor mai bun pentru toți. Într-adevăr, mai rău decât această criză există doar drama irosirii ei. Știm că dintr-o criză nu se iese la fel cum intrăm: vom ieși mai rău sau vom ieși mai bine, alegerea este în mâinile noastre».

Problemele grave sunt ignorate

Papa Francisc cere lumii să acorde atenție problemelor serioase care au fost puse deoparte: «Multe probleme foarte grave sunt ignorate din cauza lipsei unui angajament adecvat. Să ne gândim la impactul devastator al anumitor boli precum malaria și tuberculoza: precaritatea condițiilor sanitare provoacă în fiecare an în lume milioane de decese evitabile. Dacă comparăm această realitate cu îngrijorarea pe care a provocat-o pandemia Covid-19, vedem că percepția gravității problemei și mobilizarea corespunzătoare a energiei și a resurselor este foarte diferită.

Desigur, facem bine să luăm toate măsurile pentru a opri și a învinge Covid-19 la nivel global, însă acest moment istoric în care sănătatea noastră este atât de amenințată, ar trebui să ne facă atenți la ceea ce înseamnă a fi vulnerabili și a trăi în precaritate în fiecare zi. În acest fel, vom putea să devenim responsabili şi pentru acele condiții grave în care trăiesc alții și pentru care până acum avem puțin interes, sau chiar deloc.

În acest fel, vom învăța să nu ne proiectăm prioritățile asupra populațiilor care trăiesc pe alte continente, unde sunt mai urgente alte nevoi şi unde, de exemplu, nu lipsesc doar vaccinurile, ci și apa potabilă și pâinea zilnică”.

Adresându-se în schimb tinerilor, Jorge Mario Bergoglio afirmă că, după pandemie, „nu există nicio posibilitate de a o lua de la capăt fără voi, dragi tineri. Pentru a se ridica, lumea are nevoie de puterea, de entuziasmul şi de pasiunea voastră. Sper ca fiecare tânăr să ajungă să-şi pună, din suflet, această întrebare: Cine ești, Doamne?”

Apel pentru avertizarea împotriva rețelelor de socializare

”Nu putem pretinde” - subliniază Papa - ”că toată lumea îl cunoaște pe Isus, nici măcar în epoca internetului”. A-l urma pe Hristos înseamnă să fii parte a Bisericii: «De câte ori am auzit: „Iisus da, Biserica nu ”, de parcă una ar putea fi o alternativă la cealaltă. Nu îl poți cunoaște pe Isus dacă nu cunoști Biserica. Isus nu poate fi cunoscut decât prin frații și surorile comunității sale.

Nu putem spune că suntem pe deplin creștini dacă nu trăim dimensiunea eclesială a credinței ». Pentru Papa Francisc „niciun tânăr nu este lipsit de harul și mila lui Dumnezeu. Căci nimeni nu poate spune: este prea departe ... este prea târziu ... ”.

Papa apelează la limbajul tinerilor pentru a-i avertiza asupra capcanelor rețelelor sociale: „Există pericolul luptei pentru cauze care inițial apără valori juste, dar care, duse la exasperare, devin ideologii distructive. Câți tineri de astăzi, conduși poate de propriile convingeri politice sau religioase, ajung să devină adevărate instrumente de violență și distrugere în viața multora! Unii nativi digitali găsesc în mediul virtual și în rețelele de socializare noul câmp de luptă, recurgând fără scrupule la arma știrilor false pentru a răspândi otrăvuri și a-şi demola adversarii”.

Apoi, Papa Francisc subliniază din nou: „Astăzi avem multe povești care ne condimentează zilele, în special pe rețelele de socializare, deseori construite cu multă artă, pe un platou de filmare, cu camere de luat vederi, fundaluri diverse. Oamenii caută din ce în ce mai mult reflectoarele, orientate cu înțelepciune, pentru a le arăta "prietenilor" și urmăritorilor o imagine care de multe ori nu reflectă adevărul". În schimb ”Isus, lumina Lumii, vine să ne lumineze și să ne redea autenticitatea, eliberându-ne de toate măștile. El ne arată clar cine suntem, pentru că ne iubește așa cum suntem".