Pandemia Covid-19 lovește dur Rusia dar și imaginea liderului de la Kremlin, parcă mai șifonată ca niciodată.
Autoritățile ruse controlează cu greu fenomenul epidemiologic din țară, în timp ce Putin s-a retras lăsându-i pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin, și pe guvernatorii regionali să se lupte cu pandemia, și să ia măsuri, a se citi să răspundă în fața oamenilor.
Așa că liderul de la Kremlin se mulțumește să iasă din când în când în videoconferințe.
Ultima ieșire de acest gen a fost vineri, când Vladimir Putin a avertizat că un al doilea val al epidemiei cu noul coronavirus ar putea lovi Rusia în această toamnă, notând că epidemia actuală din întreaga țară s-a „stabilizat”.
Rusia pare că și-a aplatizat curba pandemiei, cu mai puțin de 10.000 de cazuri noi de Covid-19 raportate în fiecare zi, în cursul acestei săptămâni, însumând 326.448 infecții de la primele cazuri raportate la începutul lunii martie.
Însă numărul zilnic de 150 de decese din cauza coronavirusului, cel mai mare din toate timpurile, sugerează că pandemia nu este încă sub controlul președintelui celei mai mari țări din lume.
„Un alt val de coronavirus este posibil în Rusia de la sfârșitul lunii octombrie până în noiembrie”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe televizate cu oficiali guvernamentali și experți în sănătate.
„Trebuie să avem în vedere acest lucru și să fim pregătiți pentru acest scenariu”, l-a avertizat Putin pe ministrul rus al sănătății și pe colegi săi, citând experți ruși și străini.
El a cerut oficialilor să rezerve paturi suplimentare de spital înainte de un potențial flux de pacienți.
În timpul videoconferinței, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat metropola ar trebui să își mențină regulile restrictive care au fost prelungite până pe 31 mai. Moscova, epicentrul epidemiei din Rusia, continuă să lupte împotriva noilor infectări.
Vicepremierul Tatiana Golikova l-a avertizat pe Putin cu privire la un vârf al deceselor provocate de coronavirus luna aceasta.
Rusia are în prezent una dintre cele mai scăzute rate de deces din țările în care numărul cazurilor Covid-19 este , cifră care a generat numaroase întrebări, scrie Moscow Times.
Pe măsură ce noile infecții cu Covid-19 încep să scadă în multe țări, guvernele se luptă să echilibreze măsurile de prevenire a virusului - și să prevină un eventual al doilea val - cu măsuri pentru redeschiderea economiilor.