Marina americană își intensifică prezența în Marea Neagră ca parte a unei încercări de a contracara prezența crescută a Rusiei acolo, informează un oficial american militar CNN.

Este o regiune care a devenit din ce în ce mai plină de tensiuni, pe măsură ce Rusia și-a consolidat forțele militare în zonă după confiscarea Crimeei din Ucraina în 2014, o măsură respinsă de marea majoritate a comunității internaționale.

Sâmbătă, distrugătorul de rachete ghidate de clasa Arleigh Burke, USS Carney, sa alăturat USS Ross în Marea Neagră pentru a "desfășura operațiuni de securitate maritimă", potrivit unei declarații a Flotei a VI-a a Marinei SUA, care supraveghează operațiunile navale americane din regiune. Este pentru prima dată când două nave de război din SUA au fost în Marea Neagră din iulie 2017.

"Decizia noastră de a avea două vapoare simultan în Marea Neagră este proactivă, nu reactivă", a declarat vicepremierul US Navy, Christopher Grady, comandantul Flotei 6, într-un comunicat care anunță sosirea lui Carney.

„Lucrăm în ritmul nostru în această regiune cu o importanță strategică ", a declarat Grady, adăugând că" prezența continuă a Marinei SUA în Marea Neagră demonstrează angajamentul nostru permanent pentru stabilitatea regională, securitatea maritimă a partenerilor noștri din Marea Neagră, și apărarea colectivă a aliaților noștri NATO "

Duminică, Rusia și-a anunțat propriile misiuni navale în zonă, iar Ministerul rus al Apărării a emis o declarație în care spunea că o fregată rusească, amiralul Essen și două nave de patrulare au intrat în Marea Neagră pentru o serie de exerciții.