Știm încă mult prea puține despre virusul SRAS-Cov-2, iar savanții care îl studiază nu au deloc vești liniștitoare. Prestigioasa revistă științifică Lancet a publicat, spre pildă, un studiu făcut de oamenii de știință de la o universitate din Shanghai. În acest studiu, cercetătorii chinezi afirmă că unii pacienți tratați pentru COVID-19 au prezentat foarte puțini sau, chiar mai alarmant, niciun anticorp în sângele lor după ce s-au vindecat.
Aceste date par să fie validate de alte lucruri descoperite de savanții din Coreea de Sud. Cercetătorii din Seul au ajuns la concluzia că în mai multe rânduri pacienții care s-au recuperat după Covid-19 au dezvoltat din nou boala, ” posibil pentru că virusul a rămas în interiorul lor și a reînviat cumva”.
The Straits Times că aproximativ 51 de pacienți care au fost „vindecați” în Coreea de Sud au fost testați din nou pozitiv E mai puțin probabil să se fi infectat din nou, ci mai degrabă virusul s-a reactivat la acești oameni, având în vedere că testele au ieșit pozitive la scurt timp după ce aceștia au fost eliberați din carantină, a declarat Jeong Eun- kyeong, directorul general al KCDC. „În timp ce punem mai multă greutate asupra reactivării ca fiind cauza posibilă, efectuăm un studiu cuprinzător în acest sens”.
„Au existat multe cazuri când un pacient în timpul tratamentului a fost testat negativ o zi și a doua zi pozitiv”. Un pacient este considerat complet recuperat atunci când două teste efectuate cu un interval de 24 de ore arată rezultate negative.Teama că ar putea să se reinfecteze crește și în China, după ce în mai multe rânduri au apărut informații că unii pacienți vindecați au fost depistați din nou pozitiv - sau chiar au murit răpuși de boală - după ce au fost externați din spital pe motiv că s-au vindecat.