Evenimentul Zilei > Social > Avertisment! O nouă pandemie bate la uşă. Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim
Avertisment! O nouă pandemie bate la uşă. Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim

Avertisment! O nouă pandemie bate la uşă. Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim

Lumea este tot mai îngrijorată din cauza bolilor pandemice, iar un nou studiu arată că o nouă pandemie este gata să „explodeze”. 

O lucrare recentă ne amintește că amenințarea cauzată de gripă rămâne foarte reală şi raportează că un virus al gripei porcine circulă deja în China şi care are potențial de răspândire masivă la oameni.

Acest lucru sună extrem de alarmant, dar cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Există milioane de cazuri de gripă în fiecare an, soldându-se cu sute de mii de decese . Acestea sunt cauzate de virusurile gripale „sezoniere” sau de tip B. Există, de asemenea, alte tipuri de virusuri care se regăsesc la animale, în special virusuri de tip A – la păsări. Întrucât sunt diferiți de cei sezonieri, oamenii nu au imunitat față de ei.

Așadar, un virus de tip A care dobândește capacitatea de a infecta ușor oamenii se va răspândi, ceea ce duce la o pandemie în același mod în care a făcut SARS-CoV-2 .

Gripa spaniolă din 1918, care a provocat aproximativ 50 de milioane de decese , demonstrează de ce viruşii gripali pandemici au fost în centrul atenției Organizației Mondiale a Sănătății și guvernelor din întreaga lume.

Virusul de tip A poate infecta oameni?

Oamenii de ştiinţă spun că gripa aviară – de tip A –  se leagă slab de celulele umane. Acesta este motivul pentru care infectarea la om este scăzută. Cu toate acestea, virusurile gripale îşi pot schimba ușor segmente din materialul lor genetic – într-un proces cunoscut sub numele de reasortare – dacă două virusuri diferite infectează aceeași celulă.

Există temeri  că un virus reasortat ar putea combina nocivitatea unor virusuri de la păsări cu o infecțiozitate ridicată pentru oameni – o combinație potențial devastatoare.

Și gripa porcină poate face acest lucru posibil

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: