Avertisment meteo pentru București. Cod Galben de vreme severă în Capitală
- Iulia Moraru
- 17 iunie 2023, 23:07
Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis o avertizare de tip cod galben pentru București, valabilă sâmbătă seara, cu prognoză de vreme extrem de severă.
Potrivit specialiștilor, în capitală se prognozează „averse care vor acumula peste 15...20 l/mp, descărcări electrice și intensificări ale vântului”. Codul galben vizează doar municipiul Bucureşti.
Meteorologii ANM au anunțat că vor fi prezente pe tot parcursul serii ploi abundente, tunete și fulgere.
Cod galben de instabilitatea atmosferică în majoritatea regiunilor
În vigoare este și un cod galben de instabilitatea atmosferică, valabil de sâmbătă, ora 10.00 și până în 18 iunie, duminică, ora. 10.00. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Oltenia, sudul Banatului, vestul Munteniei, Transilvania, Maramureș și Moldova. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi spre seară și noaptea și în restul Munteniei. Vremea se va menține instabilă și în zilele următoare.
Cum va fi vremea în continuare
Vremea nu dă semne de îmbunătățire. Potrivit Elenei Mateescu, directoarea ANM, după încheierea codului galben ce e în vigoare, va fi emisă o nouă atenționare meteorologică.
„Mâine dimineață, cu siguranță vom actualiza informarea cu o altă alertă meteorologică, pentru că ne așteptăm în continuare, cel puțin pentru zona Maramureșului, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia, jumătatea estică a Olteniei, dar și pentru cea mai mare parte a zonei de munte, să consemnăm, în continuare, fenomene de instabilitate atmosferică accentuată.
Vorbim de cantități care depășesc 20-25 litri/metru pătrat, cu peste 30-40 litri/metru pătrat în mod izolat și, nu în ultimul rând, chiar și (de persistența acestor fenomene în) debutul săptămânii”.
Nici prima zi a săptămânii viitoare nu aduce soarele înapoi. Prin urmare, ziua de luni ar putea să mai aducă, în special în zona de munte, dar și în zona de sud-est a țării, aceleași tipuri de fenomene de instabilitate atmosferică.