Avertisment îngrijorător pentru toți românii! Riscați să rămâneți fără bani

Avertisment îngrijorător pentru toți românii! Riscați să rămâneți fără bani Ministrul Muncii, Marius Budăi, îl contrazice pe șeful său de la PSD, Marcel Ciolacu. Sursă: Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Un nou val de înșelătorii cibernetice vizează românii. Specialiștii de la Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au lansat joi, 27 ianuarie, un avertisment în care semnalează că infractorii se folosesc de identitatea Companiei Naționale Poșta Română pentru a intra în posesia unor informații financiare sau bancare ale populației. Astfel, cetățenii riscă să rămână fără bani, în timp ce așteaptă un așa-zis colet.

De câteva săptămâni, în România au loc noi atacuri de tip phishing, respectiv scam, pentru care infractorii folosesc imaginea unor firme de curierat, în special a Poștei Române. Iată cum ajung aceștia să înșele românii în schimbul dobândirii unor detalii financiare care includ și date bancare.

Cum acționează infractorii în numele Poștei Române

Românii sunt anunțați prin intermediul unui SMS sau e-mail că urmează să primească un colet - în unele cazuri, prin intermediul Poștei Române. Pentru a fi la curent cu expedierea acestuia, utilizatorul este îndemnat să acceseze un link.

„Există astfel pericolul ca, din grabă sau neatenție, să cădem în capcana de a accesa link-uri malițioase, sau unele care redirecționează către site-uri de phishing unde suntem îndemnați să introducem date sensibile, care vor ajunge astfel în posesia atacatorilor”, au semnalat reprezentanții DNSC, care au furnizat și o listă de recomandări în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care ați căzut în capcană și ați furnizat date financiare sau de card bancar în urma accesării unui astfel de link, românii sunt sfătuiși să apeleze imediat la instituția bancară cu pricina și să monitorizeze tranzacțiile făcute prin intermediul contului propriu. De asemenea, experții recomandă și blocarea cardului bancar ale cărui informații au fost transmise mai departe infractorilor.

Recomandările specialiștilor de la DNSC

  • Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase;
  • Analizați link-urile primite cu o soluție de securitate, înainte de a face click;
  • Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online.
  • Fiți atenți la corectitudinea gramaticală și de exprimare a mesajului în limba română - de multe ori, atacatorii se folosesc de instrumente automate de traducere, care nu adaptează totodată textul, așa cum se poate observa din imagini.

„Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la telefon 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro”, mai arată reprezentanții DNSC, în cadrul unei postări publicate pe Facebook.